Site Overlay

Пухкавите мекички на баба – Рецепта

“На баба мекичките са несравними – пухкави, вкусни, поднесе с любимо домашно сладко и усмивка”

Начин на приготвяне:

Маята разтваряме в 200 мл затоплено прясно мляко заедно с 1 ч.л. захар и 3 с.л. брашно. Разбъркваме добре и оставяме да удвои обема си около 20 минути.

В голяма купя пресяваме брашното заедно със солта.

В друга купа изсипваме киселото мляко, като преди това добавяме в него содата и разбиваме докато шупне. Добавяме и яйцето, водата и олиото. Разбъркваме до гладкост.

Пресяваме брашното и го добавяме постепенно, като не спираме да бъркаме внимателно с дървена лъжица, докато започне да се заформя тесто.

Поръсваме плота с брашно и изсипваме сместа от купата. Месим до получаване на меко тесто.

Намазняваме дълбока купа и прехвърляме готовата топка тесто в нея. Оставяме да втаса 1 час на топло, покрито със стреч фолио.

Загряваме повечко олио в дълбок тиган.

Готовото тесто разделяме на топчета. Всяко от тях намазваме с олио и раздърпаме леко с ръце да не се скъсат.

Пържим до златисто. Получават се най-пухкавите мекички, точно като на баба!

Пухкавите мекички на баба може да се хапват с пудра захар, сладко, шоколад или сиренце.

Да ви е сладко ! 🙂

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *