Site Overlay

Пу-ер – чаят чудо, който ни лекува от всичко

Чаят съперничи на кафето като най-популярна напитка в световен мащаб, но може да се каже, че е по-древна такава според времето, когато е навлязла в употреба. Черен, зелен, слаб, силен – чаят има безброй разновидности и любители.

Не особено популярен и не толкова познат, но пък изключително ценен е чаят с наименование Пу-ер, което ни отнася към неговата родина – Тибет.

Пу-ер е неоксидиран зелен чай от едролистови сортове, който е подложен на вторична ферментация. Интересна подробност за него е, че ферментационните процеси и тези на оксидация под влияние на ензимите, съдържащи се в листата, не са се извършили веднага, а листата са ферментирали по време на складирането или под влияние на специално създадени условия, ускоряващи процеса.

Има два начина за производство на Пу-ер. При една от технологиите чаените листа се изсушават и под влияние на условията в складовете той узрява, като добива характерния си тъмен цвят. После се пресова под формата на малки тухлички. Този метод е старият за получаване на този вид чай и всяка тухличка е за еднократно приготвяне на чая, който се изпива до края на деня, в който е приготвен.

При втората технология листата се правят на компост, натрупват се, докато са влажни, на купчинки, което води до по-бързото им ферментиране, а после се изсушават и персоват.. И при двата метода на лице е вторична ферментация, даваща уникален като вид и действие чай. Производството трае около 1 година, а трайността му е до 30 години, като за него важи това, което казваме за виното – колкото повече отлежава, толкова по-добър става.

Този вид чай се слави като много полезен за здравето и лесен начин за сваляне на излишно тегло. Наричат го медицински чай и тоник чудо. Тези му названия са получени заради разнообразния му химичен състав, включващ почти всички основни витамини – А, В, С, Е и Р. Желязото, калият и флуорът, цинкът, фосфорът и магнезият допълват списъка на полезните минерали, а аминокиселините и органичните киселини, както и полифенолите, танините и растителните протеини дават картината на едно безкрайно полезно растение.

Не е случайно, че има толкова полезно действие при намаляване на излишното тегло. Използват Пу-ер като детокс средство за прочистване на организма. Той гори мазнините и засилва метаболитните процеси.

Чаят Пу-ер е профилактично средство срещу лош дъх. Също така подпомага добрият сън и намалява стреса в тялото. Тонизиращото му действие го прави добър заместител на сутрешното кафе. В родината му – Китай, го ползват и като средство при махмурлук.

Пу-ер намалява риска от диабет и регулира лошия холестерол. Подпомага процеса на кръвообращение и подкрепя сърцето. Той пази организма от рак и е преграда срещу сърдечни заболявания. Антимикробните му свойства също не са за подценяване. Неслучайно този чай Пу-ер е ценена и скъпа суровина.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *