Site Overlay

Пълнена патица с ориз и ябълки – Рецепта

Начин на приготвяне:

Патицата се почиства, измива и подсушава. Поръсва се със сол, чер пипер, червен пипер, сушена майорана и олио и се намазва хубаво с подправките отвън и отвътре.

Оставя се поне за час-два, за да се овкуси.

За плънката се избират по-дребни червени и зелени ябълки, измиват се и без да се белят се нарязват на кубчета.

В тиган се загрява олиото и в него се задушава ситно нарязания лук. Добавя се оризът и кубчетата ябълка, наливат се постепенно две кафени чаши вода. Когато оризът понабъбне, се подправя на вкус – сол, черен пипер, мащерка и се дърпа от огъня.

С плънката се пълни патицата, отворът се зашива и птицата се прехвърля в тавичка с капак. Налива се около 300 мл вода, полива се със струйка олио, добавят се около патицата няколко цели дребни ябълки и се поръсват с подправки.

Тавата се захлупва и патицата се пече на умерена температура 160-170 градуса около час и половина или до готовност според теглото й.

Може да се долее допълнително вода по време на печенето в тавичката при нужда.

След като пълнената патица е готова, се оставя да поотдъхне половин час в топлата фурна преди да се поднесе.

Сервира се на порционни парчета с гарнитура от плънката и чаша ароматно червено вино.

Добър апетит и наздраве!

Пълнената патица с ориз и ябълки е много вкусна.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *