Site Overlay

Пържене със зехтин екстра върджин – правилно или не?

Относно здравословните ползи от използването на зехтин екстра върджин за кулинарни цели вече е изписано много, така че ще изтъкнем само на кратко някои от тях.

Зехтинът екстра върджин всъщност е най-качественият клас зехтин, с който можем да се снабдим. Той се изработва директно от маслини и не съдържа други техни примеси, като кюспе, например. Богат е на витамин Е и е считан за възможно най-здравословното олио, което можем да използваме в кухнята.

Много подходящ е за подправяне на салати, за мариноване на меса и зеленчуци, овкусяване на сосове и т.н. И за разлика от слънчогледовото олио, той няма склонност да дразни стомашната лигавица на хората, които са с по-чувствителен стомах.

Съществуват много спорове обаче дали този вид зехтин е подходящ за пържене и именно тази тема ни предстои да разгледаме в следните редове.

Дълго време се считаше, че да се пържи със зехтин екстра върджин не е желателно, защото при пържене той става канцерогенен. Доказано е вече, че това твърдение изобщо не е вярно и единственото, което се случва при пържене със зехтин екстра върджин е че той просто престава да е екстра върджин.

Това се дължи на факта, че този вид зехтин променя свойствата си при приготвянето на ястия чрез термична обработка и при готвене на градуси от над 160-165 той променя вкуса и аромата си. Т.е. променя вкуса и аромата на ястията, които после ще консумирате.

От гледна точка на факта, че зехтинът екстра върджин е възможно най-скъпият зехтин, бихме ви посъветвали да използвате по-нискокачествен зехтин, когато става въпрос за пържене или просто да добавяте зехтин екстра върджин в края на готвенето.

В заключение ще добавим и че подобно на всички останали масла и олио, така и зехтинът има срок на годност, който трябва да се съблюдава. Той е обозначен на самата опаковка на зехтина и важи ако го съхранявате правилно, а именно не в близост до топлинен източник и на по-хладно място.

Самият срок на годност може да е до 20 месеца след производството на зехтина, но е много важно да го съблюдавате, особено ако желаете да се снабдите с онзи зехтин, който обикновено се продава не в бутилки от по 500 мл или 1 л, а в тенекиени кутии от 5 л.

Просто се замислете дали наистина ще можете да изразходвате такова голямо количество зехтин, което да отговаря на срока си на годност.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *