Site Overlay

Разкошна сладка пита с орехи и стафиди – Рецепта

Начин на приготвяне:

В купа налейте топлото мляко и вода, захарта, яйцето, олиото и разтопеното масло.

Прибавете маята и разбъркайте, добавете щипка сол и пресятото брашно на етапи, замесете меко тесто. Покрийте тестото със стреч фолио и оставете на топло за 90 минути да втаса.

Премесете втасалото тесто и разделете на 2 равни части, като едната част разделяте на 6 равни части, оформени на топки. Завийте топките със стреч фолио и оставете да починат за 10 минути.

Голямата топка разточете върху леко набрашнен плот на правоъгълна кора с размери 45х30 см, изрежете краищата на кората и оформете топче от тях, завийте го.

Намажете половината от така оформената на правоъгълник кора с меко масло, поръсете със захар, счукани орехови ядки и стафиди по ваш вкус.

Навийте поръсената с плънка част на руло, останалата част нарежете на ленти с ширина 1 см. Сплетете ги по три на плитки и увийте плитките около рулото. Поставете полученото сладко руло, завито в кръг, в тава, покрита с хартия за печене.

Разточете 6 малки топки с диаметър на чиния, слепете ги три по три с масло, като поръсвате със захар. Горните кори не мажете с масло и ръсите със захар.

Нарежете купчинките на по 6 триъгълни парчета, направете разрез в средата им и промушете острия връх през него, завийте на кифлички (общо 12 бр.) разпределете получените кифлички около рулото равномерно.

Оформеното топче от изрезките, разточете на кора, намажете с масло, поръсете със захар, орехи и стафиди, защипете краищата на кората и оформете топка, поставете я в средата на тавата, вътре в рулото.

Покрийте сладката погача със стреч фолио и оставете за 20 минути да почине, след което намажете с разбитите жълтък с прясно мляко и поръсете със семена.

Поставете вашата сладка пита тавата в предварително нагрята на 180 градуса и печете за около 35 минути до златисто кафяв цвят.

Усилията ви ще бъдат възнаградени с разкошна сладка пита с орехи и стафиди!

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *