Site Overlay

Родопски клин от Триград – Рецепта

Начин на приготвяне:

Рецептата може да се изпълни и с готови къпани кори (3 броя) или с пакет фино точени кори и да си спестите месенето и точенето.

1. В тенджера сложете измития ориз и добавете вода в съотношение 1 част ориз : 3 части вода (600 мл в случая). Посолете деликатно, но внимавайте, защото сиренето също е солено! Сложете ориза да се вари. Когато заври, намалете огъня на средна сила и варете ориза почти до готовност. Той трябва да е една идея по-твърд и почти да е останал без вода.

2. Добавете половината от маслото в горещия ориз заедно с 1/3 от натрошеното сирене. Бъркайте непрекъснато докато маслото и сиренето се стопят от топлината. По този начин овкусяваме голия ориз, който е гладен за аромати. Това е една от тайните на хубавия Триградски клин. Ако изчакате оризът да се охлади и тогава да слагате сиренето – няма да получите добро овкусяване!

3. Оставете ориза без капак да се охлажда, а през това време замесете тесто като за баница от: брашното, водата, оцета и солта. Оставете да почине под кърпа / фолио за 15 минути и разделете на две топки – едната по-голяма от другата. Разточете 2 кори. По-голямата кора ще бъде основата на клина.

4. Когато плънката се е охладила се добавят яйцата и останалите 2/3 от натрошеното сирене. За финал се добавя содата към киселото мляко, разбърква се добре и ги изсипваме при ориза. Разбърква се за последно и се опитва на сол. Не се слагат подправки в клина – той трябва да има вкус на яйца, сирене и масло.

5. В намазнена тавичка (моята е с диаметър 30 см) се поставя по-голямата кора, така че краищата й да излизат извън борда на тавата.

6. Изсипва се оризовата плънка и се разпределя равномерно.

7. Краищата на долната кора се загръщат навътре и се намазват с малко масло.

8. Отгоре се поставя по-малката кора и краищата й се защипват с тези на долната кора.

Автентично клинът се пече в тавата отгоре на печката, като тавата периодично се върти, за да има равномерно изпичане. Когато Триградският клин е изпечен с помощта на дървена дъска или друга тава се обръща. Дъното на тавата за печене се намазнява отново и тогава се плъзга клина обратно в тавата, така че да се изпече и от другата страна.

Когато клинът е обърнат, горната запечена страна се намазва обилно с масло. В съвременни условия може да се пече във фурната само на долен реотан и да се направи това традиционно обръщане. Аз обаче съм модифицирал леко рецептата и също се получава отличен резултат, който спестява време и суетене около фурната.

9. Горната кора намазваме с разбит жълтък в 1-2 суп.лъж. вода (в плънката на клина има 5 жълтъка и 6 белтъка), след това с остър нож правим дупки на няколко места в горната кората, за да може да излиза парата.

10. Поставяме в предварително загрята на 170 градуса фурна и включена да пече от двете страни. Клинът се пече до готовност (около 40 мин.).

11. Изваждаме родопския клин и намазваме горната кора с остатъка от маслото. Сервира се с хубава домашна лютеница.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ БЕЛЕЖКИ

Ако ползваме къпани кори за клин – слагаме 2 кори за основа (между тях намазваме с масло), след това плънка, загръщаме краищата на долните кори навътре, намазваме и тях с масло, поставяме горната кора и краищата й подпъхваме под долните кори.

Ако ползваме фини точени кори – тогава първоначално разделяме корите от пакета на две половини, по равно. На дъното на тавата слагаме няколко цели кори (като намазняваме между тях) и ги разполагаме така, че краищата им да излизат извън тавата за печене. След това произволно накъсваме останалите кори от едната половина на по-дребни парчета и ги слагаме в тавата.

Отгоре се поставя плънката и в обратен ред – част от другата половина на корите накъсваме и подреждаме произволно. След това загръщаме краищата на долните кори навътре и ги поръсваме с олио / разтопено масло и за финал си оставяме няколко цели кори с които покриваме всичко, а краищата им подпъхваме под долните кори.

ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ…

В тракийската кулинарна традиция има баница, която е сестра близнак на родопския клин и се изпълнява по абсолютно същата рецепта, но вместо ориз се ползва сварен булгур и логично се нарича Булгурица.

Сполай Ви! Родопският клин от Триград е страхотен.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *