Site Overlay

Салата с нахут и цвекло – Рецепта

“Гледате я – салата с нахут и цвекло, но може да бъде лек здравословен обяд или вечеря, вкусна и питателна”

Начин на приготвяне:

1. Нахутът се накисва във вода за няколко часа, после се измива, а след това се сварява без сол.

2. Цвеклото се почиства и обелва и се слага да се вари. Вместо това може да се изпече – завиваме цвеклото в алуминиево фолио и печем във фурната на 170 градуса. След час го проверяваме, дали е изпечено, като го пробождаме с дървено шишче или остър нож. Вместо варено или печено цвекло може да се ползва и цвекло от туршия.

3. Цвеклото се нарязва на кубчета и се смесва с отцедения нахут.

4. Лукът се нарязва на полумесеци и отива при нахута и цвеклото. Вместо него може да се ползва праз – нарязваме на колелца и леко ги смачкваме с ръка, за да станат на пръстени.

5. Ябълката се обелва (или пък необелена) и се нарязва на кубчета – както цвеклото. Добавяме я към останалите съставки. Добре е да се ползва по-кисела ябълка.

6. Нарязваме магданоз и го добавяме към салатата.

7. Подправяме със сол, черен пипер, зехтин и оцет на вкус. Може да се направи дресинг отделно от зехтин, оцет, сол, черен пипер и да се добави 1 с.л. горчица и малко мед и едва тогава да се залее салатата.

8. Запичаме на тиган орехите (1 шепа и повече), натрошаваме ги и ги добавяме към вкусната зеленчукова салата.

По желание към салатата може да се добави малко нарязана на ситно люта чушка.

Ако ползваме нахут и цвекло от консерва – салатата се приготвя буквално за 10 минути. Получаваме вкусна, красива и засищаща салата с нахут и цвекло, която може да мине и за лек обяд или вечеря.

Сполай Ви!

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *