Site Overlay

Свинска пача гурме – царица на зимата – Рецепта

Начин на приготвяне:

Желето от свински крачета и глава (пачата) е студено ястие.

Трябва да се готви дълго време, но трябва да се консумира задължително студено и когато навън е студено.

Това е основно кондензиран месен бульон, в който парчетата месо се желират естествено от естествения колаген, който някои части от свинското се отделят по време на готвене.

За приготвянето на това ястие се използват: краката, опашката, главата, кости и ушите, най-желаната част от рецептата. Всичко трябва предварително да се измие внимателно и да се нарязва.

За да приготвите аспика, се нуждаете от голяма тенджера. След като сте избрали месото за готвене и най-голямата тенджера, покрийте всичко с много студена вода, подправете със сол, оцет, щипка лют червен пипер и дафинови листа.

Дафиновите листа са основната съставка на това ястие заради аромата, който отделят. Това е основната и оригинална рецепта, широко разпространена в района на Алта Вале дел Калоре, но има и „градска“ версия, типична за градския център, която включва зеленчуков бульон и добавянето на кедрови ядки, стафиди и орехови ядки или бадеми. Да, по-елегантен вариант, но може би малко прекалено готин за традиционалистите на ястието.

Представих ви двата варианта за свинска пача, изберете дали да ползвате ядки и стафиди. И при двата варианта ще имате една вкусна желирана свинска пача!

Трябва да се готви на умерен огън най-малко три часа.

Това (възродено) ястие от традицията в Ирпиния, което се е родило като гениално средство за консервиране на месо, днес се представя като гурме ястие в няколко ресторанта в района. Въпреки че някои го консумират и по време на коледните трапези, оптималният му период на подготовка е през януари и завършва през февруари. Охлаждането трябва да е естествено, както и подготовката.

Подготовка на гурме версията на ястието:

Почистете крака, ушите и главата на прасето, сложете ги в тенджера с много вода, добавете два или три дафинови листа, сол и карамфил.

Варете 4 часа, като често обезмаслявате бульона; месото трябва да бъде добре сварено да се отделя от костта и бульонът да се редуцира наполовина. Междувременно потопете бадемите във вряща вода, обелете ги и ги нарежете на едро.

Когато месото приключи с готвенето, извадете го от тенджерата, изсипете бульона в чист съд и го оставете да се охлади. Омекотете стафидите в топла вода за около четвърт час.

След един ден отстранете с лъжица цялата мазнина, която ще се появи на повърхността на студения бульон. Обезкостете месото, претеглете го и след като го нарежете на малки парченца, добавете в бульона.

Поставете отново съда на огъня и добавете оцета, две лъжици захар за всеки килограм месо, щипка канела, добре отцедените стафиди, кедровите ядки, накълцаните бадеми и 3 чаши сварен зеленчуков бульон (от моркови, целина, пащърнак, магданоз и др.) .

Вари се около петнадесет минути и желето ще бъде готово; след това го изсипете в чинии и го оставете да се охлади. Поднесете върху канапе от варена леща Белуга.

Украсете свинската пача гурме – царица на зимата, ако желаете, с розмарин и каперси или нар.

Насладете се!

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *