Site Overlay

Свинско бонфиле с кайсии – Рецепта

“Смело експериментираме в кухнята и резултатът е страхотен – свинско бонфиле с кайсии “

Начин на приготвяне:

1. Почистете цялото свинско бонфиле от ципи и излишна мазнина по повърхността. Натрийте със черен пипер и оставете на стайна температура за 20 минути.

Ако е директно извадено от хладилника и започне готвенето му, то няма да може да се изпече равномерно, особено ако е по-дебело.

2. През това време загрейте маслото с лъжица зехтин и сложете лука нарязан на тънки жулиени. Посолете и оставете на по слаб огън, докато хубаво омекне.

3. Почистете от костилките и нарежете кайсиите. Сложете ги при лука заедно с малко кафява захар. Ако не са много сочни и не пуснат водичка, налейте малко и гответе до омекване. Може да налеете и малко бяло вино или да капнете прясно изцеден лимонов сок за лека киселинност на соса.

4. Дръпнете от огъня и пасирайте. За да разредите, може да добавите вода и малко зехтин.

5. Включете фурната на 200 градуса.

Загрейте тиган с незалепващо дъно на силен огън. Поръсете със зехтин и запечатайте до хубав златист загар свинското бонфиле. Към края на запичането поръсете ароматния розмарин.

Веднага преместете в тавичка покрита с хартия за печене, чиито краищата излизат извън тавата. Подгънете ги навътре като запечатате месото, но без хартията да се опира в него. Преди да го затворитем ръснете и малко зехтин.

6. Пъхнете веднага във фурната и печете 15 минути. Времето зависи и от дебелината на рибицата, затова ако е по-тънко, редуцирайте времето или ако е по-дебело – увеличете.

При всички случай не се притеснявайте дори и да и да остане леко розово отвътре, не е никакъв проблем, защото впоследствие може да се нареже на дебели шайби и за секунди да се запече от всяка страна, за да стане перфектно.

По-добре така, отколкото да препечете прекалено и изсушите свинското печено.

7. Важно е след като извадите бонфилето от фурната, да оставите за 7-8 минутки без да пипате месото. По този начин соковете му се запазват и остава крехко и сочно.

8. Поднесете с вкусния сос от кайсии и поръсете с едра люспеста сол тип Малдон. Това създава контраст между сладко и солено при свинско бонфиле с кайсии, който е много приятен.

Добър апетит!

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *