Site Overlay

Селски хляб в йенска тенджера – Рецепта

Начин на приготвяне:

Затоплям добре половината вода и в нея разтварям 1 с.л. брашно, 1 с.л. захар и маята. Оставям да си утрои обема. Брашното пресявам със солта.

Когато маята е готова, я добавям към брашното заедно с останалата топла вода и олиото. Меся до меко нелепнещо тесто и до получаване на мехурчета по него.

Оставям да втаса за 50-55 мин. в леко отворена и включена на 50 градуса фурна. След това премесвам и оформям на сфера.

Ръся с брашно и цепвам с остър нож звезда за украса. Слагам хляба в кръгла йенска тенджера и поставям капака ѝ.

След това в студена фурна и включвам на 240 градуса за около 45 мин. Във фурната слагам и метална чашка с вода – за по-мека кора.

Когато покафенее приятно, махам капака и допичам за още 20 мин на 180 градуса. Вадя от фурната и завивам с кърпа.

След около 30 минути вадя хляба от тенджерата и пак го завивам с кърпа.

Селският хляб в йенска тенджера става изключително пухкав с хрупкава коричка.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *