Site Overlay

Сепия на грил тиган – Рецепта

Начин на приготвяне:

1. Попийте влагата, доколкото е възможно, от почистената сепия. Под почистена се има предвид да бъде премахнат роговият израстък в основата на пипалата, подобен на оченце.

Изрязват се и двете по-дълги от останалите пипалца. Премахва се само най-външната обвивка на морския дар, тази, която е сиво-черна от тинтата (боя), а ако сепията е малка, това не е необходимо. Страничните крилца не се пипат, освен ако няма видими висящи кожички, които могат да се отрежат.

2. Намазнете повърхността на грил тигана със зехтин и поръсете щипка сол. Имайте предвид, че сепията би трябвало да си е натурално солена, затова не прекалявайте. Ако все пак се окаже, че е безсолна, много е вероятно да е била третирана с някаква химия, която освен солта е извлякла и всичките и вкусови качества. Често това се случва при замразените морски дарове.

3. Направете няколко прореза по месото, просто като цепнатини, които да могат да отворят добре сепията и да се изпече по-лесно.

4. Сложете в тигана нагорещен на силен огън. Задължително е да бъде идеално загрят и да не слагате морския дар, преди да е достигнал максимална температура. Ако не спазите това условие, ще започне да изпуска течност, ще се свие и стане жилава.

Забелязала съм и че както при калмарите, така и при сепията, ако е прясна или размразена и стои ден-два, тогава също отделя много течност при печене и губи крехкостта си.

Затова гответе непосредствено след размразяване или веднага след като закупите морския дар, ако е пресен.

5. Да се върнем на печенето на грил тиган.

След като забележите, че сепията е започнала да става млечно бяла и месото ѝ загубва прозрачността си, веднага обърнете и печете и от другата страна до приятен загар. След обръщането пак поръсете със зехтин.

Не чакайте да хваща твърда коричка, нито препичайте прекалено. Правило при тези морски дарове е да се готвят бързо на силен огън или много бавно на слаб огън. Последното обаче се има предвид само при варене.

6. Съвсем семплото ми предложение е да сервирате сепията с нарязан на филийки чесън и поръсена с още зехтин.

Сепията на грил тиган чудесно се комбинира с домати и майонеза или айоли или поне това е моята любима комбинация.

Добър апетит!

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *