Site Overlay

Силата на мелатонина в борбата с вирусите и настинките

Мелатонинът е хормон, най-известен като помощник за съня.

Мелатонинът регулира съня, въздействайки върху биологичния часовник на тялото (цикли на сън и събуждане).

Мелатонинът се произвежда естествено в нашето тяло от епифизната жлеза в мозъка. Предлага се и под формата на хранителна добавка. Научните изследвания показват, че такива добавки с мелатонин могат да имат благоприятен ефект върху циклите на сън и събуждане.

Естественият мелатонин се произвежда под въздействието на светлина. Нашият мозък получава светлинни сигнали през ретината на окото, които след това се предават по оптичния нерв до основния биологичен часовник на мозъка, супрахиазматичното ядро, който изпраща сигнал към епифизната жлеза, която отговаря за производството на хормони.

Подобно на повечето хормони, мелатонинът се произвежда в съответствие с дневния циркаден ритъм. Производството на мелатонин се увеличава през тъмното и се потиска от излагане на светлина. Нивата на мелатонин започват да се покачват значително около 21:00 и достигайки своя връх през нощта, спадат до най-ниското си ниво сутрин.

Асоциацията на мелатонина със светло-тъмните цикли е основната причина нощното осветление да бъде вредно за съня и здравето ни.

Мелатонинът е най-известен като регулатор на съня, но също така играе важна роля в регулирането на имунната ни система. Мелатонинът също е мощен антиоксидант и противовъзпалително средство.

Мелатонинът инхибира имунната активност, като влияе на производството на цитокини, протеини, които действат като сигнали от имунната система към клетките на тялото. Цитокините могат да индуцират (провъзпалителни цитокини) или да ограничават (противовъзпалителни цитокини) възпаление.

Известно е, че мелатонинът намалява производството на цитокини, които причиняват възпаление. Известно е също, че мелатонинът е антиоксидант, който неутрализира свободните радикали в клетките и ограничава оксидативния стрес и уврежданията, които допринасят за възпалението.

Провъзпалителните цитокини участват в развитието на възпалителния отговор на организма, който се бори с вирусите, бактериите и други патогенни агенти. По този начин тялото ни се предпазва при настинка.

Но за да бъде полезен този отговор на цитокините, той трябва да бъде пропорционален на заплахата. Прекомерната реакция на възпалителни цитокини представлява заплаха за организма и може да разпространи вирусна инфекция, вместо да я отслаби.

Именно тази способност на мелатонина да въздейства върху прекомерното възпаление, заедно с неговата висока степен на безопасност и ползи от съня, привлича вниманието на учените върху мелатонина като лекарство, което може да повлияе на имунния отговор на организма при излагане на вируси и бактерии, потенциално намалявайки тежестта им.

И така, означава ли това, че всички ние трябва спешно да започнем да приемаме мелатонин?

Разбира се, че не. Понастоящем за възможността за използване на мелатонин за защита от инфекции няма достатъчно научни доказателства и макар и много обещаваща, е все още в сферата на хипотезата.

Ако искате да използвате добавки с мелатонин, не забравяйте да се консултирате с вашия лекар, особено ако принадлежите към една от изброените групи: бременни и кърмещи жени, хора с нарушения на кървенето, хора, които са имали трансплантации, хора с депресия, диабет и високо кръвно налягане.

Мелатонин

Не забравяйте, че мелатонинът е мощен хормон, който влияе върху циркадните ритми и други физиологични функции на тялото. Приемането на твърде много мелатонин може да причини нежелани реакции като нарушаване на циркадните ритми и цикли на сън и събуждане, сънливост, ниско кръвно налягане, световъртеж, главоболие, гадене, болки в стомаха, болки в ставите, депресия, тревожност, раздразнителност.

Най-доброто време за приемане на добавка с мелатонин – 30 минути до 1 час преди лягане, също зависи от хронотипа. Чучулигите трябва да приемат мелатонин по-рано вечер, а совите по-късно.

За да увеличите производството на мелатонин в тялото си без добавки, следвайте тези насоки:

– Поддържайте графика на съня с редовно време за заспиване и събуждане, за да укрепите циркадните си ритми;

– Избягвайте излагането на изкуствена светлина през нощта. Ниските нива на светлина позволяват на организма да произвежда повече мелатонин. Блокиращите очила със синя светлина могат да ви помогнат да избегнете потискането на производството на мелатонин, причинено от излагане на нощна светлина – без да се налага да седите на тъмно или да пропуснете хубав филм в края на дългия ден;

– Създайте удобна среда за съня си, спалнята ви трябва да е хладна, тъмна и възможно най-тиха;

– Не спортувайте и не яжте непосредствено преди лягане, избягвайте ситуации и разговори, които могат да ви извадят от равновесие;

– Отделете време за себе си: вземете вана, медитирайте, слушайте релаксираща музика, използвайте успокояващи и релаксиращи техники на дишане.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *