Site Overlay

Симптоми при липса на желязо в организма

Желязото играе много важна роля в човешкия организъм. Желязото е важно хранително вещество, което се използва в организма за производството на хемоглобин. Това е протеин, съдържащ желязо, намиращ се в еритроцитите, който също помага на кръвта да пренася кислород до всички останали клетки в тялото.

Доста често срещано е желязото да е в по-малко количества.

Тогава обаче възникват опасности за здравето ни и може да се стигне до желязодефицитна анемия.

Липсата на желязо може да се появи във всяка една възраст, като по-застрашени от проблема са жените.

Ето и кои са симптомите, подсказващи за липса на желязо в организма:

умора; косопад; слаба памет; слаб имунитет; бледост; чупливи нокти; нарушена концентрация; шум в ушите; главоболие; суха кожа; обща слабост; сухота в устата; суха коса; загуба на апетит; тревожност; виене на свят; задух; болки в езика; раздразнителност; намалена функция на щитовидната жлеза.

Причините за липса на желязо в организма са много и разнообразни. Една от причините довели до това състояние е неразнообразното хранене. Ето защо хората с намалено желязо трябва да хапват повече спанак, кейл, рукола и други зеленолистни зеленчуци. Препоръчителни още са ядките, фасулът, лещата, рибата, морски дарове, яйцата, карантията. В това число пилешките сърчица или свинския черен дроб са сред най-добрите източници на желязо. Но кои са другите подходящи храни за хората, които не хапват месо.

Ето растителни източници на желязо:

1. Спанак

Листните зеленчуци като спанака – любимият на Попай моряка – съдържат много желязо. Само 3 чаши спанак съдържат 18 mg желязо, повече от 230 грама пържола. А салата от спанак е достатъчна, за да отговори на ежедневните ви нужди от желязо.

2. Броколи

Този зеленчук е не само отличен източник на желязо, но и зеленчук, който съдържа разнообразни основни хранителни вещества, като витамин С, витамин К и магнезий. Освен това витамин С в розичките броколи подобрява способността на организма да абсорбира желязо. Така че хапвайтеброколи със сирена по-често.

3. Леща

Като добавите 1 чаша леща към супа или любимата си салата, ще откриете лесен начин да дадете на тялото си повече желязо, отколкото би имала 230-грамова пържола. Лещата също е богата на протеини, диетични фибри и калий. А салатата от леща е много вкусна.

4. Къдраво зеле или кейл

3 чаши листа от къдравите листа съдържат 3, 6 mg желязо и поради тази причина къдравото зеле помага да се предпази тялото ви от умора и анемия. Ако не харесвате сурово зеле, можете да добавите нарязани листа към любимата си градинарска супа, салати или вегетариански бургер.

5. Печени картофи

Голям печен картоф съдържа 3 пъти повече желязо от 85-грамова порция пържено пиле. Направете вкусна комбинация със задушени броколи, малко краве сирене или топено сирене и добавете малко кисело мляко към цялата тази комбинация.

6. Семена от сусам

1 супена лъжица сусамово семе означава 1, 3 mg желязо и малките семена могат лесно да бъдат включени във всяка диета. Можете да ги използвате като дресинг, можете да ги смесите в сос салца или друг вид сос или да ги поръсите в салата.

7. Тъмен шоколад

Той е не само сладък, но и полезен. Тъмният шоколад намалява тревожността, помага ви да имате по-здрави зъби, по-здрава кожа и увеличава приема на желязо в тялото. 28 грама тъмен шоколад съдържат 2-3 mg желязо.

8. Манголд

1 чаша листа от манголд съдържа 4 mg желязо, което е повече от 170 грама, които телешки бургер ви дава. Манголд също е основен източник на важни хранителни вещества като фолиева киселина, Омега-3 мастни киселини и витамини А, К и С.

9. Бъбрековиден червен боб

1 чаша червен боб съдържа 3-4 mg желязо. Тази вегетарианска суперзвезда е здравословна съставка, често използвана с други опции, които заместват месото. Например кюфтета от боб или вегетариански наденички.

Богато на желязо меню

При съмнения за недостиг на желязо трябва да включите част от следните ястия и храни няколко пъти седмично:

– телешко варено;

– консерви от говеждо месо;

– агнешки или овнешки кебап;

– свинско месо;

– печена сьомга (два или три пъти седмично);

– салата с риба тон – до 280 грама на седмица;

– сардини;

Във всяко хранене трябва да включите един или повече от тези важни източници на желязо:

– бъркани яйца с гъби;

– хляб с тиквено семе;

– зърнени храни с желязо: зърнени закуски, корнфлейкс, десертчета с ядки;

– тъмнозелени листни зеленчуци: зеле, ястия с брюкселско зеле, зелен лук, спаначена чорба, див чесън, къдраво зеле, рецепти с броколи;

В брюкселското зеле има много желязо

– зърнени зеленчуци: червен боб с нахут, брашно от боб, грах яхния, брашно от нахут, постна леща;

– сушени плодове: кайсии, грозде, стафиди, сини сливи;

Витамин С ви помага да усвоите желязо от зеленчуци. Включвайте важни източници на витамин С в диетата си ежедневно:

– портокалов сок или плодов сок, обогатен с витамин С;

– портокали, грейпфрут, лимони или липи;

– полезни плодови салати с ягоди, пъпеши или киви;

– зелени, червени или жълти чушки;

– пресни салати с домати;

Можете да пиете чай само 30-60 минути след хранене, тъй като чаят може да намали количеството желязо, което можете да усвоите.

Както установихте, има много начини да си набавите желязо чрез храната. За жалост обаче, има и много причини за недостиг на желязо в организма. Сред тях са лошото и неразнообразно хранене, нездравословният начин на живот, обилна менструация при жените, или друга тежка кръвозагуба, хормонални проблеми, хронични заболявания и др.

Най-лесно можете да забележите дефицитът на желязо по състояния като отпадналост, блед вид, нужда от твърде продължителен сън, трудно събуждане сутрин. Чупливите нокти, рядката коса и кожните дефекти също могат да подсказват за недостиг на желязо. Ето защо трябва да се грижите за здравето си и да реагирате при първите симптоми на железен дефицит в тялото. Направете го не само за да си върнете красотата, но и да сте отново жизнени и здрави.

При съмнения за липса на желязо в организма потърсете веднага доктор.

Лечението отнема много време, а ако се забавите с консултацията, нещата могат да се усложнят.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *