Site Overlay

Сирене Манчего | Gotvach.bg

Възможно ли е едно сирене да има вкус на макадамия с нюанси на карамел, а ароматът му да напомня за печено агнешко? А в същото време да е истински млечен продукт.

Описанието напълно съвпада с испанското сирене Манчего, които е сред най-популярните традиционни храни в родината на Дон Кихот. Впрочем то се произвежда точно в родния край на героя на Сервантес – Ла Манча, провинция Албасете. Сиренето зрее между 60 дни и 2 години и се прави единствено от млякото на овце, които са пасли в този регион. Именно на тях е кръстено и самото сирене Манчего.

Според местните хора традицията за приготвяне на Манчего датира още от бронзовата ера, когато жителите на Ла Манча са се специализирали в правенето на овче сирене.

Какъв е вкусът му?

Макар да е твърдо, консистенцията на Манчего е доста маслена. Цветът му може да варира от слонова кост, през жълто, до кафяво-бежов. Характерни за структурата на сиренето са и малки дупчици, които се образуват по време на зреенето му.

Вкусът е описван като не твърде силен, с лека пикантност и дълъг послевкус, характерен за овчето мляко.

Снимка: pixabay.com

Видовете сирене Манченго

Вкусът на този традиционен испански продукт зависи от възрастта му и колко време сиренето е било оставено да зрее.

Фреско – това е на-младата му форма, като мнозина избягват да го наричат още Манчего, тъй като сиренето е само на 2 седмици. Има силен, но мек вкус и до пазара стигат много ограничени количества, тъй като фермерите предпочитат да изчакат продукта да узрее.

Семикурадо – в този стадии на зреене сиренето вече е около минималната по стандарт възраст. В тази категория се вписва Манчего, което е старо между 3 седмици и 3-4 месеца. Консистенцията му все още е мека, а вкусът е леко плодов, с нотки на трева и е леко кисел.

Курадо – това е Манчегото, което е зряло между 3 и 6 месеца. Сиренето вече е започнало да придобива леко ядков вкус с нотки на карамел. Все още обаче има висока киселинност.

Виехо – в тази последна фаза сиренето вече е узряло и са минали между 1 и 2 години от производството му. Има ронлива текстура и цветът му е подобен на светъл карамел. Вкусът е солен, сладникав и леко пиперлив.

Стандарти на Манченго

Сирене Манчего

Снимка: Мария Симова

При традиционната рецепта сиренето се приготвя от непастьоризирано овче мляко. Днес обаче се ползва и пастьоризирано. Единствените други разрешени добавки са естествено сирище или коагулиращ ензим и сол.

След това продуктът се пресова в специални цилиндрични калъпи, които оставят върху повърхността на готовите пити отличителният релефен зиг-заг знак. Това се прави, за да наподобява следи от кошниците от сплетена еспартова трева, в които някога испанците са приготвяли сиренето. Калъпите не бива да са високи повече от 12 см и диаметърът им не може да надхвърля 22 см.

На финала питите се обозначават с печат, върху който е изобразен пшеничен стрък. Това се прави като доказателство, че сиренето е оригинален продукт, а не подобие на Манчего.

Да носят това име имат право само сирената, произведени в Ла Манча, които имат защитено наименование за произход и защитено географско указание по стандартите на ЕС.

След като се „подпечатат“, питите се накисват в солена вода за 1-2 дни. Докато зреят, върху тях се образува естествена кора. Регулациите позволяват тя да се мие, да се покрива с парафин или зехтин, но не и да се премахва от сиренето.

Как да сервираме Манченго?

Най-добре вкусът му се усеща, когато сиренето е оставено на стайна температура. Сирене Манчего се поднася на тънки резени и се комбинира чудесно с колбаси, разбира се най-добре с хамон и мариновани маслини – типичен испански тапас.

Отива си с най-много с червени вина – Каберне совиньон, Мерло, Сира и испанското Темпранийо.

В 100 г сирене Манчего има около 250 калории, 20 гр. мазнини и 20 грама протеини.

Сирене Манчего

Как да обработваме сирене Манчего?

Нарязано сирене Манчего

Нарежете Манчего хоризонтално и след това вертикално. Опитайте се да запазите нарязването възможно най-равно. Сега го нарежете на малки парченца. Въпреки че нарязаната храна не е необходимо да бъде с абсолютно еднакъв размер, освен ако рецептата не изисква съставките да бъдат грубо нарязани, направете парчетата малко по-големи.

Настъргано сирене Манчего

За да получите настъргано Манчего, можете да използвате ренде за сирене и внимателно да разтриете целия блок нагоре-надолу. Ако рецептата изисква тънко настъргано сирене, използвайте рендето за фино рендирано сирене. По същия начин, ако искате дебело настъргано сирене, можете да използвате рендето за зеленчуци, което има големи дупки. Настърганото сирене Манчего се използва в студени сандвичи, сочни бургери или като гарнитура.

Кубчета от сирене Манчего

Поставете сиренето върху дъска за нарязване. С нож първо нарежете Манчего хоризонтално, а след това вертикално. Опитайте се да режете възможно най-равно. Сега го нарежете на квадратни парчета с диаметър приблизително един сантиметър, въпреки че кубчетата не трябва да са с абсолютно еднакъв размер. Опитайте се да го запазите еднакви. Можете да увеличите или намалите размера на кубчетата до малки, средни или големи в зависимост от рецептата с Манчего.

Ленти от сирене Манчего

Поставете Манчего върху дъска за нарязване

. С нож го нарежете отгоре надолу във вертикална посока. Сега оставете всеки резен да падне върху дъската и внимателно го нарежете на ивици.

Натрошено сирене Манчего

За раздробяване на Манчего нарежете блока на две половини. Поставете го в кухненски робот и завъртете острието. Натрошеното сирене лесно ще запази поне 6 месеца във фризера. Когато искате да размразите натрошеното сирене, извадете го от опаковката и го поставете между кухненска хартия. Едната отгоре, а другата отдолу. Това ще абсорбира влагата. След размразяване е най-добре да се използва в рецепти, където ще се стопи например за домашна пица или запеканки със сирене. Сиренето е по-добре да се замразява натрошено.

Нарязано сирене Манчего

Поставете Манчего върху дъската за нарязване. С нож го разрежете вертикално от горе надолу. Ако рецептата изисква съставките да бъдат „нарязани на дебели филийки“, направете парчетата малко по-големи. По същия начин, ако искате “тънко нарязано” сирене Манчего, нарежете го на още по-фини парчета.

Избор на сирене Манчего

Манчего има солен вкус и оставя забележителен послевкус на овче мляко. Проверете дали има цвят от бял до слонова кост. Само избрани магазини за гурме храни внасят това сирене. Продуктът е полутвърд на допир и се предлага на пити от по 2 кг с различни етапа на зрялост.

Може да се покрие с хляб, който е бил натрит с чесън и парче домат.

Може да се покрие и с бисквити, както и с всякакви вегетариански ястия, печено агнешко или рецепти със сьомга.

Можете да го добавите в макаронени изделия, замествайки обичайния ви избор на сирене. Подхожда добре на бира или вино Риоха. В настърган вид може да се използва в кесадили или за начос като сирене за топинг.

Може да се използва и в супи със сирене.

Може да приготвите нещо като солени мъфини със сирене Манчего.

За да го направите, разбъркайте заедно яйца, мляко, масло, брашно, сол и черен пипер. Добавете сирене, кориандър и маслини и внимателно напълнете готовите форми за мъфини почти до горе. Печете до златисто кафяво.

Можете също да използвате комбинирате с червен пипер, чесън, сушени домати. Сиренето Манчего и картофите също вървят добре като комбинация във всяка рецепта.

Съхранение на сирене Манчего

Можете да съхранявате сирене Манчего в хладилника или фризера 6 месеца, ако е неотворено. След като отворите опаковката, опитайте да я използвате най-рано, в противен случай може да има образуване на плесен поради съдържанието на влага.

Ползи от сирене Манчего

Сиренето Манчего е с високо съдържание на мазнини и по този начин е добър източник на мастни киселини и увеличава калорийния прием. В него присъстват мастноразтворимите витамини като витамин А, D, Е и К. Те са много необходими за различни функции на тялото. Освен това е богат източник на калций, който е важен за растежа и поддържането на костите и зъбите. Тъй като се получава от мляко, то е добър източник на протеини, необходими за растежа и поддържането на тъканите и изграждането на тялото. Опитайте рецепти със сирене, като използвате Манчего.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *