Site Overlay

Сирене Мимолет – деликатес, който трябва да опиташ

Сред разнообразието от сирена са добре познати освен традиционните бели сирена също и синьото сирене и зеленото сирене, които се считат за особен деликатес. Съществува обаче и оранжево сирене и то се нарича Мимолет (Mimolette).

За тези, които не познават този любопитен деликатес, ще бъде интересно да научат нещо повече за него, което може да засили решимостта им да го опитат.

Мимолет е сирене, традиционно произвеждано в района на френския град Лил. Първоначално сиренето е направено по искане на краля – слънце Луи ХІV, който искал да има роден френски продукт, заместител на много популярното тогава холандско сирене едамер. За да се отличават двете сирена, иначе с подобен вкус, той решава да оцвети френското в оранжев цвят. Най-напред сиренето е оцветено със сок от моркови, а по-късно са добавени семена анато, на което се дължи отчетливият оранжев оттенък.

Производството на сиренето Мимолет също е любопитно. Прави се от краве мляко и представлява топка, тежаща около 2 килограма. Зрее в тъмни и влажни помещения, а най-изненадващи са последните действия около производството му – на повърхността на сиренето се добавят нематоди – вид червеи, както и специален вид акари и те придават характерен вкус и мирис на сиренето с действието си. Благодарение на дупчиците, пробити от акарите и червеите продуктът диша и това му помага да узрява.

Името на сиренето Mimolette идва от френски – molle, което значи мек и това е заради меката външна част на продукта, когато сиренето е младо.

Мимолет може да се консумира на различни етапи на стареене. Младото сирене има вкус, близък до този на италианския пармезан. Според ценителите обаче Мимолет е истински ценно като вкус, когато е старо. За целта трябва да отлежи от 2 месеца до 2 години. Тогава кората му става сивкава на цвят, дебела и доста груба е трудно за дъвчене. Има вкус, подобен на лешниковия.

Според французите интересният деликатес трябва да се консумира в компанията на черен хляб и стерилизирани краставички. Може да се добави в салатата, супата или омлета, както и в рецептите за паста и им придава характерния си вкус. Младите бели и червени вина и силната бира са подходящите напитки за Мимолет.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *