Site Overlay

Сицилианска кухня | Gotvach.bg

Сицилия се явява най-южният остров на Италия, както и най-голям остров в Средиземно море. Да отидете там на почивка си струва не само за да се порадвате на приятните плажове, да посетите Етна, да разберете откъде наистина е тръгнала мафията или пък да разгледате градове като Палермо, Катания, Сиракуза и още много други. Струва си да го посетите и заради сицилианската кухня, която доста се различава от континенталната италианската кухня.

Сицилианската кухня е голяма смесица от посетилите и донесли със себе си разнообразни хранителни продукти араби, бербери, финикийци, гърци, викинги и какви ли още не народи. Земята се оказала много плодородна и с малки изключения като например крушите и ябълките, които не виреят особено добре тук, всичко останало умело се отглежда и употребява в кухнята на сицилианците днес.

На особена почит са маслините, лимоните, каперсите, пъпешите и дините, кайсиите, смокините, патладжаните, както и всякакви ядки като кашу, шамфъстък, орехи и бадеми, завещани от арабите.

Това, с което вероятно е най-известна сицилианската кухня, е изобилието от риба и морски дарове, които се добавят както към всякакви италиански салати, така и към паста, антипасти, пици и сандвичи. Предполага се, че тази любов към морските дарове е придобита от гърците, но тъй като наистина много народи са населявали днешна Сицилия, по този въпрос може да се спори.

Снимка: Ivi Vacca

Сигурно е обаче, че от арабите е останала страстта към кускуса, който се приготвя масово в столицата на Сицилия, Палермо, както и в цялата околност.

Няма как да не споменем и самият начин, по който се хранят сицилианците. При тях няма особена последователност на поднасяне на ястията, защото на практика невинаги има основно ястие. Яде се всичко, което е сервирано на масата, като често може пицата да е просто вид предястие, а не основно, както я приемаме ние.

Особено обилни са трапезите, които се приготвят по време на някой голям празник или семейно тържество. Тогава освен червено вино, с което Сицилия също е известна, се предлага и деджистив (алкохол от около или над 70 %), чиято роля е да спомогне за по-бързото слягане на храната. Може би най-популярен е т. нар. Огънят на Етна, който буквално ще ви “удари в петите”.

Аранчини - сицилиански оризови кюфтенца

За истински сицилиански специалитети се смятат оризовите кюфтенца с пълнеж Аранчини, топлата салата Капоната, както и пицата Сфинчоне. Тъй като често обичаме да “побългаряваме” думите, ще споменем, че пицата Сфинчоне не се приготвя със свинско месо, а с аншоа и други сезонни продукти. Пробвайте я, заслужава си!

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *