Site Overlay

Скаморца | Gotvach.bg

Чудите се какво е скаморца? Ако сте почитател на различните видове сирена и кашкавали, то може би вие вече знаете за този продукт, който става все по-популярен на българския пазар.

Скаморцата е вид италианско сирене във формата на круша. Модерното сирене се прави предимно от краве мляко, като южните части на Италия – районите Пулия и Кампания, са приети за негова родина, където се произвежда доста активно.

Името му идва от думите capa mozza или testa mozzata, което в превод означава отрязана глава. Лекият мирис на този италиански деликатес е познат и от други благородни сирена.

Тази специфична крушовидна форма се получава при неговото цедене и сушене. Млякото се прехвърля в цедило след пресичането му, за да изтече излишната влага, след което единият край от продукта се завързва с въже (около 1/3) и се окачва някъде да виси.

По този начин от гравитацията скаморцата придобива характерната си форма. Обикновено едно парче е с големина от около 10-15 см в диаметър в широката си част, но също толкова и на дължина. При направата му се получава съвсем тънка и много гладка коричка. След като е готово големината му може да варира от 0. 5 до цели 2 кг.

Съществуват два вида от италианското сирене. Единият е обикновената скаморца, който наподобява вкуса на моцарела. Маслеността му е изключително висока – около 44%, за това при консумация първоначалният вкус това сирене се усеща доста мазно в устата. Цветът му е бял или много бледо жълтеникав.

Другият вид е пушената скаморца, или наричана още Скаморца Афумиката (Scamorza Affumicata), който е с по-тъмен бадемов цвят. Тук вкусът е доста по-натрапчив, с лек привкус на печени ядки, затова трябва да се внимава при добавянето му към други ястия. Пушеният аромат и вкус се постигат още по време на процеса на висене и доста напомнят тези на пушено топено сирене или пушен кашкавал.

Сиренето е с неповторим вкус, затова може да се използва в различни рецепти като заместител на кашкавала – за студени или топли предястия, при запичане на меса или като добавка на сандвичи с прошуто. Това изкушение лесно може да бъде панирано заради полутвърдия си вид и плътност.

Изключително подходящо е при консумацията на вино – препоръчва се обикновената натурална скаморца да се хапва предимно с бели и свежи вина. Заради по-изразените си вкусови и ароматни качества пушената се комбинира чудесно с розе или леки червени вина.

Средните хранителни стойности на трапезното пушено сирене за 100 г са: енергийна стойност -1470 kJ / 354 kcal; мазнини: 28 г, от които 19 г са наситени мастни киселини; въглехидратите са 1. 5 г, от които 0. 7 г са захари. Белтъчините в него са 24 г, а солта – 2 г.

В България цената на този млечен продукт варира в зависимост от вида му. Обикновената бяла скаморца е по-евтина от пушената – тя може да бъде намерена в по-големите вериги супермаркети на цена от 8-9 лева за 300 грама. Пушеният вариант струва около 10 лева за същото количество.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *