Site Overlay

Скир – хранителни факти и кулинарно приложение

Ние си имаме кисело мляко, с което сме прочути по света, но исландците също си имат подобно млечно кулинарно чудо. То се нарича скир и на практика е заквасена млечна храна. Прилича много на цеденото кисело мляко у нас, но съдържанието на протеини в скира е много по-високо, а маслеността е много по-ниска – само 0.2 процента.

От гледна точка на технологията на получаване скирът е исландско сирене. Получава се по подобен начин на останалите видове сирене в Исландия. Със сирище се подсирва краве мляко до получаване на продукта.

Днес скир се прави само с обезмаслено прясно краве мляко, но за първите млечни продукти скир е използвано и овче мляко.

Технологията на производство не е сложна. Млякото се кипва и после се охлажда до 37 градуса. Заквасва се и се оставя около 5 часа да ферментира. После се охлажда до 18 градуса. Пастьоризира се и се прецежда, за да се премахне суроватката.

В млечното изкушение има дрожди, активни при ниска температура, и това е уникалният момент при скира, който го отличава от киселото мляко.

За исландците скир и днес се свързва с представата за основна храна с дълга история. Има предположения, че се е приготвял в Скандинавия, а после викингите го пренесли в Исландия при заселването си там преди 1100 години. Скирът се настанява трайно в исландската хранителна диета, но бива забравен извън студената малка държавица. Самото название скир се отнася за крайния продукт – гъста млечна маса без суроватка.

Този приятен млечен продукт се консумира по различни начини – с плодове, като добавка в салатата, на смутото или намазан на филия.

Какви са полезните качества на скира?

Калият, калцият и магнезият, които се съдържат в скира, са от основно значение за сърдечното здраве. Калцият е основен елемент за здравината на костите, а влияе благотворно и на кръвното налягане.

Със скир може успешно да се контролират нивата на захар в кръвта, благодарение на високите нива на протеини и в същото време ниското съдържание на въглехидрати. Както във всички млечни продукти и тук съдържанието на пробиотици е отлично и те играят положителна роля за чревната флора.

Консумация на скир

Засищащата способност на скира го прави пълноценна храна и създава възможности да се включи в различни диети.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *