Site Overlay

Сливенски милинки по оригинална рецепта – Рецепта

“Сливенлии се славят със своите невероятни милинки – имаме оригиналната рецепта и веднага ви я предоставяме”

Начин на приготвяне:

Маята се оставя в топлата вода (600 мл), докато се разтвори.

След това в купа се слага брашното със солта и захарта и към тях се налива водата с маята.

Разбърква се в началото с лъжица, докато започне да става гъсто, а оттам се меси тестото. Към края се прибавя олиото и се меси още.

Веднага след като е готово тестото, се разделя на малки топчета (поне около 70 бр.) и се нареждат в намазнена и набрашнена тава. Чак тогава вече в тавата се оставят да втасат.

Когато са се уголемили, се слага на котлон водата с маслото/маргарина. Оставя се да се загрее и се прибавя брашното, като се разбърква с тел, за да няма бучки. Сваля се от котлона, доразбърква се добре и се намазват милинките.

Фурната се включва да загрее на 180 градуса с вентилатор, а през това време милинките се оставят да поемат течността.

По желание се поръсват с галета и отгоре отново от заливката, но може да са и само със заливка.

Когато загрее фурната, се слагат сливенските милинки и се пекат около 25 – 30 минути.

Когато са готови и се извадят, се напръскват леко с вода и се покриват с кърпа, за да омекнат отгоре.

Сервират се сливенски милинки по оригинална рецепта поръсени с пудра захар (ако нямат галета) с добавка сирене или шарена сол.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *