Site Overlay

Сметанови блини – Рецепта | Gotvach.bg

Начин на приготвяне:

1. Двата вида брашно се пресяват в купа и се смесват със солта. В средата се прави кладенче и в него се сипва леко затопленото прясно мляко, захарта и маята. Разбърква се.

При сухата инстантна мая не е нужно да чакате да шупва, направете го, но само ако ползвате жива мая.

2.В кладенчето се слагат двата вида сметана, леко разбитите яйца и олиото. В някои рецепти се добавя повече мазнина, но в случая не е нужно, тъй като сметаните са достатъчно маслени.

3.Започва да се бърка с дървена лъжица до получаване на хомогенна смес, по-гъста от смес за палачинки. Трябва да е разтеглива и гладка.

Ако има прекалена резистентност при бъркане, налейте още течност – мляко или сметана. Ако пък ви се получи рядка добавете малко брашно – от елда или от бялото пшенично.

4.Покрийте купата с чиста кърпа и оставете рядкото тесто за блини да удвои обема си за около 30-40 минути.

5. Намазнете тиган с незалепващо покритие и го загрейте на умерен огън. Слагайте от сместа и с лъжица оформяйте във вид на блина. Печете до златисто от двете страни.

6. Поднесете вкусните сметанови блини топли със сладка или солена плънка по ваш избор.

Добър апетит!

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *