Site Overlay

Солена торта от патладжан – Рецепта

Начин на приготвяне:

Патладжанът се измива добре.

От него се изрязват 3 по-дебели филии с различен диаметър, така че да има една най-голяма, една средна и една по-малка. Оставят се встрани.

Останалата част от патлаждана заедно с обелката се слага цялата в тава, застлана с хартия за печене. Парчетата от патладжана се надупчват на няколко места с нож или вилица.

На останалото място в тавата до патладжана се разпределят счуканите орехи. Разпръскват се леко с вода и се посоляват.

Тавата се слага във фурната и патладжанът се пече с орехите на около 170 градуса.

Орехите се изпичат по-бързо, затова трябва да се извадят по-рано, а патладжанът да се върне да се допече до пълна готовност.

Докато патладжанът се пече, трите изрязани филии се посоляват всяка от двете страни и се оставят да се отдели горчивият сок.

Когато патладжанът се е изпекъл, се изважда и ако се е събрала вода, се изцежда. Оставя се леко да изстине.

Филиите се измиват и се подреждат в тавата с хартия за печене. Поръсват се със сол, черен пипер, риган, щипка захар и отгоре се поливат или намазват съвсем леко с олио. Слага се във фурната на около 170 – 180 градуса.

Докато филиите патладжан се пекат, се приготвя кремът за солената торта. За целта по-рано изпеченият патладжан се издълбава добре и обелките се изхвърлят.

Чесънът и копърът се наситняват.

Орехите се смилат в кафемелачка или друг кухненски уред.

Издълбаният патладжан се намачква с вилица и се овкусява със сол и черен пипер. Към него се прибавя чесънът, копърът, сусамовият тахан, смлените орехи и сусам. Разбърква се добре, добавя се лимонов сок на вкус и се разбърква отново. Така получената смес се прибира в хладилника.

Когато филиите патладжан са изцяло изпечени, се изваждат от фурната и се оставят да поизстинат.

След като патлажданът е изстинал, следва подреждането на тортата.

В чиния се слага най-широката филия от патлажадана, която ще служи за първи блат от тортата. Върху нея се разпределя от вече изстиналата патладжанена смес. Слага се средната филия за втори блат и отново от сместа. Накрая най-малката филия за трети блат и най-отгоре още от сместа.

Солената торта от патладжан се декорира и се сервира студена.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *