Site Overlay

Солен коблер с карфиол – Рецепта

Начин на приготвяне:

Лукът, морковите и пащърнакът се нарязват на дребни кубчета, а чесънът се наситнява.

В сгорещено олио се запържват зеленчуците без чесъна за няколко минути, след което се добавя и той.

Прибавя се брашното и се разбърква добре, докато се поеме всичкото от олиото и зеленчуците.

Малко по малко се налива от млякото и се разбърква сосът. След това се долива и 1 1/2 ч.ч. вода, за предпочитане топла.

Когато заври, се прибавят и подправките, соевият сос, оцетът и карфиолът. Оставя се да къкри до готовност на карфиола. Накрая се добавя и изцеденият нахут и се разбърква добре.

През това време в купа се смесва брашното с бакпулвера, солта и маслото.

С вилица или за най-бързо с ръка се намачква маслото да се смеси с брашното и да се образуват трохи.

Малко по малко се прибавя и млякото и се разбърква до получаване на гъста не много гладка смес, но не достатъчно суха като обикновено тесто.

Готовите зеленчуци се изсипват със соса в тава.

Тестото се разделя на 6 части, като всяка се оформя горе-долу като кръг и се разпределят върху зеленчуците по 1 за всяка порция.

Запеканката с карфиол се пече в загрята на 200 – 220 градуса фурна около 15 минути, докато започне да бълбука, а тестото отгоре се запече.

Оставя се да поизстине малко и соленият коблер с карфиол е готов за сервиране. В началото сосът е все още по-течен, но на другия ден се сгъстява още.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *