Site Overlay

Солен пай с кори за баница – Рецепта

“Колко лесно се приготвял солен пай, когато имаш под ръка кори за баница”

Начин на приготвяне:

1. Обелете и нарежете лука на дребно и го запържете за 7-8 минути в олиото с щипка сол.

През това време обелете и нарежете картофите на тънки люспи. Сложете ги при лука и задушете за 15 минути на умерен огън.

Разбърквайте от време на време, без да се притеснявате, че след като омекнат картофките ще се начупват.

2. Отцедете от мазнината зеленчуците, като олиото по желание запазете.

3. Разбийте двете яйца с щипка сол.

Когато картофите леко изстинат за 4-5 минути, сипете при тях яйцата, натрошете сиренето и подправете с две щипки черен пипер.

4. Разтопете маслото на слаб огън.

Намажете с него тавичка с приблизителен диаметър 22-24 см. Положете в нея 5 от корите, като всяка намазвате с масло. Краищата оставете да стърчат.

5. В получената ваничка сипете плънката за пая. Положете останалите две кори, отново намазвайки ги с маслото (ако не ви стигне може да разтопите още или да ползвате от прецеденото олио от пърженето на зеленчуците). Стърчащите краища подгънете навътре.

6. Разбийте третото яйце с щипка сол, лъжица кисело мляко и лъжица от олиото.

Намажете или направо залейте соленият пай с тази смес.

7. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до златист загар.

Добър апетит!

* Можете да замените картофите с тиквички или 50/50. За разнообразие винаги можете да комбинирате и с други зеленчуци или да добавите колбас.

Соленият пай с кори за баница е готов.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *