Site Overlay

Солунска Баклава Саралия – Рецепта

Начин на приготвяне:

Сироп:

В тенджера се изсипва захарта, водата, глюкозата, пръчката канела, розичките карамфил и изрязаната тънко лимонова кора (със зеленчукобелачката е най-удобно). Поставя се на умерен котлон при разбъркване, докато захарта се разтвори. Щом кипне, се сваля от котлона и се прибавя лимоновият сок, разбърква се и се оставя на хладно напълно да се охлади.

За баклавата:

Фурна – 160°C. Голяма тава, примерно тавата от фурната, много добре намаслена, с разтопено масло посредством четка.

На слаб котлон се разтопява маслото и се оставя да се охлади.

В блендер/кухненски робот се смилат ядките, канелата на прах и кардамоновите зърна. Не трябва да става на паста, но и не трябва да са прекалено едри, за да не разкъсат корите.

Отварят се корите.

Върху работна повърхност се поставя една кора. Не се маже с четка с маслото, а се поръсва, покапва масло върху корите, защото когато се намазват корите, те се залепят една за друга, а когато се покапват, между тях има въздух, а това е важно, за да се получи хрупкава кора.

Покрива се с още една кора, която също се покапва с масло и се разхвърлят ядки из цялата повърхност, около шепа – две.

Ядките трябва да стигнат за цялото количество кори. По средата на корите се поставят две тънки гладки пръчки, които в средата не се доближават имат малко разстояние една от друга, около сантиметър. Хваща се долната част на корите и се прехвърлят върху пръчките към горната част на корите, да се прихлупят корите през средата.

Започва да се завива руло. След като е готово, корите се притискат към средата като хармоника и се изваждат пръчките над тавата за печене. Първата кора е готова. По този начин следват и другите кори, като се подреждат една до друга в редица, да се изпълни цялата тава.

Останалото масло, сега вече с четка, се намазва всяко руло – хармоника. Разрязват се на дължина по избор.

Пече се в затоплена фурна на 160 градуса за около 60 до 80 минути. При моята баклава саралия печенето беше точно 60 минути, до хубаво златисто.

Готовата изпечена баклава се изважда от фурната и веднага се залива със сироп. Може да се ползва голям черпак и при изливането на сиропа – баклавата трябва да изсъска от разликата горещина и студен сироп. Поръсва се с натрошен шамфъстък.

Оставя се Saragli Thessaloniki на стайна температура да се охлади напълно и след 1 час е готова за сервиране.

………….

За гладка пръчка съм използвала долната част, тънката, от дървена закачалка, това е само като съвет.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *