Site Overlay

Спаначен пай с картофи – Рецепта

“Към вас се задава спаначеният пай с картофи и ви съветваме да го посрещнете с отворени обятия”

Начин на приготвяне:

Картофите се сваряват. Когато изстинат, се обелват и намачкват с уред за картофи, но не трябва да стават на гладко пюре.

Лукът и чесънът се нарязват на ситно. Слагат се в сгорещено олио да се запържат заедно с подправките.

След това се добавя спанакът и се разбърква да се смесят добре. Тенджерата се захлупва, докато омекне спанакът и се свие.

Капакът се маха и се оставя още малко тенджерата на котлона, докато изври повечето вода, отделила се от спанака.

Когато се свали от огъня, към спанака се прибавят намачканите картофи и се разбърква добре. Добавя се още сол на вкус, ако има нужда.

Сместа се оставя да поизстине.

Корите се нареждат една върху друга и се разрязват през средата по ширина, за да станат 8 по-малки.

Малка тавичка се намазнява леко с олио. В нея се слага 1 от листовете, като краищата се оставят да стърчат извън тавата, и се намазва леко с олио. Напреки на този лист се слага втори и също се намазва. Третият се слага на около 45 градуса от втория и отново се намазва. Четвъртият се поставя напреки на третия и се намазнява отгоре.

В застланата тавичка се разпределя плънката равномерно.

Взима се 1 лист от корите и се нагъва на хармоника. Поставя се върху плънката. Същото си прави и с още 1 лист, който се слага до първия. Намазват се леко с олио.

По същия начин се нагъват и последните 2 листа и се подреждат напреки на другите два. Стърчащите краища от първите листи се прегъват да завият пая отгоре. Накрая отново се намазва с малко олио.

Зеленчуковият пай се пече в предварително загрята фурна на 190 градуса около 20 минути.

Когато се извади от фурната, се напръсква леко с малко вода и се покрива с хавлиена кърпа.

Спаначеният пай с картофи е готов.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *