Site Overlay

Специалитети с аромат на лавандула

Лавандулата освен като билка е широко използвана и в кулинарията. Освен че са красиви, листенцата ѝ са и изключително вкусни, добавени в чаша шампанско, в шоколадов десерт, торта и сладкиш, в сорбе и сладолед, както и в редица основни ястия.

Освен да си приготвите лимонада с лавандула или крем карамел с лавандула, ето ви идея за още 2 специалитета с лавандула, с които да зарадвате сетивата си.

Свинско с лавандула и лук

Необходими продукти: 2-3 свински котлети, прясна или сушена лавандула, брашно, морска сол, прясно смлян пипер, 2-3 средни глави бял лук, бяло вино, захар

Начин на приготвяне:: Няколко с.л. от брашното се смесват със сол, пипер на вкус и голямо количество накъсана лавандула в купа. Сместа се разбърква добре и в нея се поставя месото. Покрива се и се оставя да се овкуси за 10-15 минути. През това време лукът се реже на филийки.

Котлетите се изпържват от двете страни в тиган с малко масло или зехтин, до покафеняване. Когато това стане, огънят се увеличава на максимум и тиганът се деглазира с бялото вино. Добавя се и лукът.

Запържва се, след което се поръсва с малко захар, още масло и няколко капки вино. Оставя се да се редуцира до златисто-кафяво. Може да се добави още лавандула, сол или пипер на вкус. При необходимост от сгъстяване се поръсва с брашно.

Котлетите се поднасят, покрити с лучения сос.

Шоколадова торта с круши и лавандула

Казват, че най-големите специалитети са тортите. А торта, в комбинация с лавандула, е нещо повече от невероятно.

Необходими продукти:

За шоколадовия блат: 3 яйца, 6 с.л. пудра захар, 8 с.л. брашно, 2 с.л. какао, щипка сол

За лешниковия блат: 6 яйца, 12 с.л. пудра захар, 10 с.л. брашно, 100 г фино смлени лешници, щипка сол

За крема: 700 мл течна млечна сметана, 2 стръка лавандула за сметаната, 300 г бял шоколад, 1 шушулка ванилия или 1 ч.л. есенция ванилия, 1 зряла круша, нарязана на малки парченца, 1 цяла круша, 1 ч.л. лимонов сок, 2 стръка лавандула за крушите, 1 ч.л. захар, 1 ч.ч. вода

За гарниране: 200 г лешници, 50 г натурален шоколад, 1 стрък лавандула

Начин на приготвяне:: Шоколадовият блат се приготвя, като яйцата се разбиват на високи обороти с миксер заедно със захарта. Прибавят се последователно брашното, пресято с какаото и солта. Блатът се изпича в кръгла форма с диаметър 24 см върху хартия за печене около 10 минути на 190°С.

Лешниковият блат се приготвя, като яйцата отново се разбиват със захарта за 3 минути. Брашното се пресява със солта и се прибавя заедно със смлените лешници. Блатът се пече в кръгла форма върху хартия за печене в плитката тавичка на фурната около 10 минути на 190°С. Полученото се нарязва на лентички с широчина 3 см.

Торта с круши и лавандула

Снимка: Tawnyowl /pixabay.com

Круша се срязва на четири. Всяка четвъртина се нарязва на тънки ивици, като не се стига до края.

На котлона се слагат да заврат водата, захарта, лимоновият сок и лавандулата. След 5 минути се добавя крушата, нарязана на малки парченца, и срязаните четвъртини. Оставят се да къкрят 3 минути, след което котлонът се изключва. Когато изстинат, внимателно се отцеждат от сиропа.

Сметаната се слага на котлона да заври с 2 стръка лавандула. Постепенно се добавя начупеният шоколад, докато се разтопи и семенцата от ванилията. Сместа се разбърква добре и се оставя да се стегне в хладилника за 3-4 часа. Когато това стане, се разбива с миксер и се разделя на две части, като едната половина се разбърква с малките парченца круша.

Започва реденето. Поставя се шоколадовият блат. Отгоре се намазва леко с четка с прецедения сироп от крушите и се покрива с 2 с.л. от крема с добавяните круши. Всяка от нарязаните ленти от лешниковия блат се сиропира леко. Намазва се с крем и се навива спиралообразно. Така трябва да се покрие диаметърът на шоколадовия блат. Отгоре и отстрани тортата се намазва добре с крема без круши в него.

Отстрани лавандуловата торта се украсява с едро нарязани лешници, а отгоре – с четвъртините круша, разтопен натурален шоколад, лавандула и лешници.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *