Site Overlay

Странични ефекти от консумацията на див ямс

Няма сигурни доказателства както за положителните въздействия от мексиканския сладък картоф, така и за неговите странични ефекти.

Препоръчва се див ямс да не става част от лечението на малките деца точно заради факта, че няма достатъчно солидни проучвания за силата на неговите полезни свойства. Освен това се смята, че ако бъде приеман още от ранна детска възраст, има опасност да се натрупа в организма и в последствие да доведе до ранен пубертет при момичетата и забавено полово развитие при момчетата. Също така могат да се засегнат и бъдещите поколения, повлиявайки ранната ембриогенеза.

Счита се, че големи дози от този див сладък картоф могат да предизвикат гадене, повръщане и диария. Макар и рядко, към страничните ефекти от консумацията на див ямс могат да се добавят и появата на обриви, астма и други. За бременните жени и кърмачките не се препоръчва изобщо неговия прием.

Както знаем, сладкият картоф от Мексико съдържа фитоестроген, който след допълнителна химични реакции се превръща в прогестерон. В резултат на този си състав, кремовете изготвени от този див ямс, са донякъде ненадеждни, понеже количеството му в крема варира. Освен това от прогестерона могат да се наблюдават и странични ефекти като главоболие, напрежение в гърдите, стомашно разстройство, запек и раздразнителност. В редки случаи се стига до замаяност, прималяване, задух, замъглено виждане, гърчове, подуване на устните, устата и гърлото.

Използването на дивият ямс под формата на чай може да предизвикат странични ефекти, взаимодействайки си с други билки, добавки или лекарства. И е редно да се допитате до специалист.

И отново поради съдържанието на растителен естроген приемът на храни, хранителни добавки или други препарати, съдържащи див ямс, при раково болни жени е несигурен и възможно неблагоприятен. По тази причина е необходимо първо да се осъществи консултация с лекуващ лекар. Също така трябва да се избягва от хора, които имат проблеми с кръвосъсирването поради вероятност от образуване на кръвни съсиреци.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *