Site Overlay

Сувлаки – как се приготвя и подходящи подправки

Сувлаки е гръцко ястие, което се състои от парчета свинско месо и е известно по целия свят. То е също вид бърза храна, която се приготвя при празнични събития на открито. Може да се приготви Сувлаки от пилешко месо и много рядко агнешко месо. В допълнение към класическото сувлаки се добавят парчета домат, разноцветни чушки, лук и др.

За да направите ястието по-меко и ароматно, трябва правилно да мариновате свинското месо за барбекюто на дървени въглища. Само по себе си това месо се счита за меко, но маринатата засилва това свойство, което прави свинските влакна още по-нежни. Освен това с процеса на мариноване се предполага, че месото ще придобие нови аромати от билки и подправки, които ще засилят аромата му.

Има много рецепти за мариноване на свинското месо за шишчета. Най-простият вариант е да използвате лимонов сок с лук и чушки. Сладките маринати също са популярни, за тях се използва доматен сок. Кефирът и газирана минералната вода правят месото по-сочно поради мехурчетата въглероден диоксид. В доматената марината свинското е леко сладникаво, а червеното вино го прави пикантно.

Правилният процес на мариноване е следният: на 1 кг свинско месо ще ви е нужен 1 кг лук, за да получите богат вкус в края на печене. Ще ви е необходим блендер, за да приготвите маринатата. И така:

– 1 кг свинско месо

– 1 кг лук

– 20 г смлян черен пипер

– 3 бр. дафинов лист

– щипка сол

– 0.5 г захар

– 40 мл лимонов сок прясно изцеден

– щипка кориандър

Приготвяне на марината за Сувлаки:

Обелете лука, нарежете го на малки кубчета, натрошете дафиновия лист на ръка. Поставете всички съставки в блендер и бъркайте, докато стане хомогенна каша. Мариновайте месото и го поставете в хладилник покрито с капак за една нощ.

Мажете да приготвите шишчетата Сувлаки, като редите само месо. Или можете да го редувате с лук, домати, чушки, патладжани, тиквички, картофи или други зеленчуци по ваш вкус.

За мариноване на свинското месо можете да използвате още винен оцет, майонеза, горчица, сок от нар, кефир, вино, киви, лук, чесън и др.

Предпочитани подправки за Сувлаки са, черен пипер, червен пипер, кориандър, дафинов лист, розмарин и др.

Как да нарежете месото за сувлаки?

Най-добре е да нарежете свинското месо на квадратни парчета от 3 до 5 см. Ако нарежете месото прекалено тънко, то ще бъде сухо. Ако го нарежете на по-големи парчета, тогава в средата ще остане сурово.

Как да изпечете Сувлаки?

Не обръщайте свинските шишчетата много често, може да станат много сухи. В началото, като добие коричка, обръщате бързо, а после се пекат както обикновено. Периодично добавяйте от остатъци от маринатата, така месото ще се запази сочно.

Не позволявайте да се появи пламък, в противен случай месото ще изгори. Готовността на месото може да се провери, като го прободете с нож – сокът трябва да е прозрачен а месото меко.

Необходимо е, първо, да си приготвите всички шишчета, преди да ги изпратите на огъня.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *