Site Overlay

Същност и състав на пчелното млечице

Това всъщност е вещество, което се отделя от жлези разположени в главите на младите пчели работнички, с което се хранят търтеите и царицата (пчелата майка). И понеже тя става по–голяма от другите пчели се смята, че отварата, с която се храни има мистични свойства.

Пчелният продукт се произвежда от долночелюстните жлези на тези пчели кърмачки, а когато е за царицата майка – от горночелюстните. Модерните проучвания показват, че пчелното млечице съдържа близо 185 различни органични съединения, най–важната от които е royalactin (вид протеин). Благодарение на него всъщност ларвите в своето развитие и хранене с този продукт се превръщат в царици.

Пчелното млечице се състои от 60 – 70 % вода, 12 – 15 % протеини, 10 – 16 % захар, 3 – 6 % мазнини. Освен това в него има витамини, соли и аминокиселини, като съставът му варира в различните географски ширини. Наличните глобулини (белтъци) осигуряват много мощна защита на организма от вредните въздействия на околната среда като стимулира имунната защита.

От витамините можем да открием тези от В групата включително и фолиева киселина, биотин (витамин В 7), инозитол (витамин В 8) и витамин С.

Много ценен е и заради съдържанието на 17 аминокиселини, като 8 от тях организма не може сам да възпроизведе, а трябва да си набави с храната.

Минералния състав също е много богат, включвайки Калций, Желязо, Мед, Калий. Пчелното млечице се използва за лечение на астма, сенна хрема, чернодробни заболявания, при безсъние, бъбречни заболявания, по време на менопауза и други.

Той е и средство за борба срещу стареенето и за стимулиране на имунната защита. Някои хора дори го нанасят върху скалпа с цел стимулиране растежа на косата.

Много трябва да се внимава при приема му от хора, алергични към пчелния продукт, защото може да се стигне до появата на бронхиални спазми, астматични пристъпи, кожни раздразнения и дори до фатален край. Желателно е да се избягва приемът му от бременни и кърмещи жени, както и от малките деца.

Така например то повлиява високите нива на холестерола и така предпазва от развитие на сърдечно – съдови заболявания. В проучване от 2007, участниците приемали по 6 милиграма пчелно млечице ежедневно в продължение на 4 седмици. Като резултат учените отчели, че е налице понижение в нивата на общия холестерол и спад в стойностите на лошия LDL липопротеин (холестерол).

Смята се, че то подобрява сперматогенезата и подвижността на сперматозоидите. Това го прави подходящ при случаите на мъжко безплодие и начин да се избегне оперативната намеса.

Има и единични проучвания, че пчелното млечице предпазва от злокачествено заболяване на гърдата. А други посочват, че има положителен резултат върху предместруалния синдром съпроводен с умора, болки ниско долу в корема и кръста, честа смяна на настроенията, напрежение в гърдите и други.

Съвкупността на всички тези съставки помагат при болестта на Алцхаймер и Паркинсоновата болест благодарение на съдържащите се в млечицето фосфолипиди ( подпомагат мозъчната функция ), РНК и ДНК.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *