Site Overlay

С какво да заменим сметаната

Ако се чудите с какво да замените сметана, когато приготвяте любимите си тестени изделия, супи и печива, то тази статия е точно за вас и ще ви открие нови кулинарни хоризонти.

Ако сте забравили да купите сметана при последния пазар, или пък поради една или друга причина не искате да готвите със сметана, тук ще ви дадем няколко полезни идеи с какво може да замените класическата животинска сметана.

Ако искате да направите крем за торти и други десерти, използвате обикновено сметана за разбиване. Този продукт в случая може да бъде заменен по два начина.

Мляко и масло вместо сметана

Ще ви трябва мляко със съдържание на мазнини 2.5-3.5% и висококачествено масло със съдържание на мазнини 82.5% в равни пропорции. Такъв маслено-млечен крем е гъст и нежен. На вкус не се различава от обикновената сметана. Тази алтернатива на сметаната е подходяща за сандвичи и пълнене на десерти.

Настържете маслото директно в съда с млякото. Можете просто да го нарежете на парчета. Поставете сместа на водна баня и гответе при разбъркване, докато маслото се разтвори напълно. Никога не довеждайте течността до кипене.

Изсипете сместа в купата на блендер с ножове и бъркайте за 3 минути. Можете да използвате и ръчен пасатор, но има вероятност сместа да не достигне желаната консистенция. Млечният крем трябва да бъде хомогенен. Прехвърлете го в съд с капак, покрийте и охладете за 8 часа.

След това разбийте сместа с миксер (като обикновен крем), като започнете с ниска скорост. Когато сместа започне да се уплътнява, можете да добавите захар или пудра захар към нея. Основното нещо е да не прекалявате с разбиването на домашната сметана, в противен случай може да се разслои. Между другото, този крем е идеален за приготвяне на сладолед.

Сметанов крем

Заквасената сметана може да се разбие по същия начин като маслената сметана. Но, първо, трябва да се отървете от излишната влага в продукта.

Ще ви трябва заквасена сметана със съдържание на мазнини 20%. От 500 г получавате около 300 г изцедена сметана. Можете да използвате продукт със съдържание на мазнини 15%, но заквасена сметана без излишна влага в този случай ще бъде по-малко.

Сгънете обикновен тензух на 5-6 слоя и покрийте гевгира с него. Поставете заквасената сметана там. Съберете ъглите на марлята и завържете отгоре, за да оформите торбичка. Закачете го над съд, където течността ще изтече. Оставете за 6-8 часа на стайна температура. Ако в стаята е много горещо, приберете всичко в хладилника.

През това време заквасената сметана ще стане гъста. Прехвърлете в чиста купа и разбийте с миксер, като започнете с ниска скорост и постепенно увеличавайте. Добавете захар или пудра захар в процеса. За приятен аромат може да се добави ванилия.

Как да заменим сметаната в пастата

За това отново е подходящо мляко, смесено с масло. Принципът на готвене е същият като при метода по-горе. Просто не е нужно да разбивате охладена домашна сметана.

Ако искате да направите крема си по-мазен, променете пропорциите на мляко и масло. За сметана със съдържание на мазнини 20-25% пропорцията ще бъде 1.5:1 (например 200 мл мляко и 130 г масло), а за масленост 10-15% – 3.5:1 (например 200 мл мляко и 60 г масло).

Как да заменим сметаната в супата

Рецептата за домашно мляко и масло по-горе е отново в помощ. Определете съдържанието на мазнини по ваш вкус. Можете да използвате и заквасена сметана. Ако е гъста, разредете с вода или мляко на вкус. Но не забравяйте, че заквасената сметана ще придаде на ястието характерната киселина.

Ако имате нужда от много малко сметана, просто използвайте пълномаслено мляко. Можете също да добавите кремообразно сирене към супата. Добри варианти в този случай са рикота, маскарпоне, дори обикновено крема сирене ще ви свърши работа.

Ако търсите вегански заместител на сметана – изпробвайте кокосова сметана или само кокосово мляко. Ако оставите по-дълго кенчето кокосово мляко да престои в шкафа, сместа вътре ще се разслои и ще получите кокосова сметана. Тя също може да се разбие за по-добра консистенция.

Как да заменим сметаната в печени изделия

Понякога към тестото се добавя сметана. В този случай е необходимо да се вземе предвид каква консистенция трябва да има готовото тесто. Ако е течно, можете да използвате маслено мляко вместо сметана. За плътно тесто е по-добре кефир или киселото мляко.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *