Site Overlay

Тайната на вкусния шаран

Обикновено свързваме шарана с трапезата за Никулден. Но не е задължително тази риба да се приготвя само за празника на светията. Тя може да бъде вкусно основно ястие или мезе за всеки друг ден от годината.

За съжаление мнозина я избягват, защото не знаят как да я приготвят или смятат шарана за прекалено капризна или пък мазна риба. Това е така, но и не е така. Има някои особености, които могат да помогнат за приготвянето на чудесен шаран в най-различни вариации.

Подготовка на шарана

Подготовката преди същинското готвене на шарана понякога е по-важна. И в случая е така. За да имате вкусен шаран на трапезата, трябва да се снабдите с възможно най-прясната риба, добита от чист водоем. Най-добре е да разполагате със собствен улов или с риба, купена от производител, но току що извадена от водата. Колкото по-пресен е шаранът, толкова повече той няма да мирише, а месото му ще бъде по-крехко и свежо.

Задължително почистете рибата много хубаво. Интересна подробност, която трябва да вземете предвид при чистенето, е премахването на т.нар. седефено копче. Това е едно малко кокалче, разположено между главата на шарана и тялото му откъм гърба. Ако не го махнете още при почистването, то отделя неприятна горчивина и може да направи ястието ви ужасно на вкус, дори да сте спазили всички останали кулинарни съвети за готвенето на рибата.

Може би не знаете, но някои видове шарани са без люспи или пък с много малко люспи по тялото си. Ако попаднете на такъв, ще си спестите махането на люспите и ще имате крехка и вкусна кожа.

Как се готви шаран?

Това е една от рибите, които могат да бъдат сготвени по най-много различни начини, като всички варианти са еднакво вкусни. Може да избирате между пържен шаран, пълнен шаран на фурна, печен шаран, шаран на скара, рибена чорба, шаран плакия, шаран в тесто, домашно приготвена рибена консерва и какво ли още не. Ние ще се спрем на по-традиционните варианти.

Независимо как избирате да приготвите вашия шаран, съветваме ви да изберете по-голям по размер. Той може да се нареже на сочни парчета за пържене, както и да побере повече плънка, ако ще го пълните. Освен това при по-големите шарани по-лесно се виждат и премахват костите по време на ядене, така че да се насладите на вкуса и месото, а не да сте съсредоточени само върху чистенето на костиците.

Избор на правилните подправки за шаран

Пълненият шаран на фурна, който най-често хапваме по Никулден, е абсолютна класика. За да стане възможно най-апетитно и вкусно това рибно ястие, има някои подправки, които са силно препоръчителни. Това са девисил, мащерка, магданоз, копър, черен пипер, разбира се – сол.

Не е задължително да слагате всички изброени ароматни подправки. Може да си подберете една или няколко – по ваш вкус. Тези подправки за риба обаче дават много приятен и свеж „зелен“ вкус на рибата и плънката. Именно плънката е едно от най-важните неща за вкусния пълнен шаран. Съветваме ви да не се ограничавате само с лук, ориз и подправки при приготвянето ѝ.

Добавете към традиционния ориз с гъби също и орехи – те са невероятно вкусни в тази комбинация. Ако обичате по-екстравагантните вкусове, може също да сложите стафиди или нарязани дребно фурми без костилките. При печенето на рибата не забравяйте да добавяйте вода при нужда, за да не изсъхне прекомерно. Може да замените водата с бира или вино – така ще имате още по-наситен и апетитен аромат.

Пържен шаран

В случай че изберете да приготвяте шарана на скара, задължително го мариновайте предварително. Лимонов сок, соев сос, изобилие от подправки, включително вече изброените, чист зехтин – това са съставките на една традиционна и вкусна марината. Ако пък решите да пържите, набрашнете парченцата шаран предварително – най-добре в царевично брашно.

На финала – не забравяйте да добавите резенчета лимон към вашия приготвен шаран.

Бон Апети!

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *