Ето някои правила, които винаги трябва да спазваме, за да приготвим вкусни супи:
– Когато варим супи, месото се залива със студена вода, а във вряща се слагат зеленчуците и се прибавят последователно, като зависи от това, какво време им е необходимо за сваряване;
– След като супата кипне, продължаваме варенето на тих огън;
– За да не се пресекат застройките, трябва да се прибавят на тънка струя с непрекъснато разбъркване;
– За по-вкусна супа, малко преди за заври, може да пуснем в нея парче сирене с големина на орех. Зелените части на праза, лука, целината, магданоза придават много добър вкус, като се оставят да се варят заедно с корените;
– Ако сме пресолили супата, ще оправим вкуса ѝ, като оставим в нея да се варят няколко обелени сурови картофа или една добре изчистена гъба;
– Когато искаме да запазим супата топла, поставяме супата в съд с гореща вода, а не направо върху печката;
– Гъбеният бульон се посолява в края на варенето, рибният – преди да заври, а месният – веднага след като заври;
– За да запазим витамините на зеленчуците във вкусната супа, трябва да ги прибавяме, когато водата заври и да варим в затворен съд и на умерен огън. Не преварявайте;
– Когато готвим супа, трябва да нарежем зеленчуците на по-дребно, а за приготвянето на зеленчуков бульон – на едро;
– Ще избегнем утаяването на зеленчуковите кремсупи, като прибавяме към тях малко прясно мляко или при сервиране в чинията поставим парче краве масло;
– Супата от пиле ще стане по-витаминозна и по-вкусна, ако я подкиселим със сок от пресен лимон, вместо с оцет.