Site Overlay

Тачин – персийски ориз с шафран – Рецепта

Начин на приготвяне:

Накисваме сушените плодове в купичка студена вода и оставяме настрани докато дойде техния ред.

Измиваме ориза, след това с 2 с.л. сол го слагаме в тенджера с гореща вода – около 2.5 литра, за да се свари до полуготовност. Отнема 5-7 минути. Докато се вари го бъркаме внимателно с дървена шатула, за да не залепне за дъното на тенджерата.

В никакъв случай не трябва да бъде сварен до готовност, след 5 минтути се вади едно зърно ориз и се пробва, трябва да е ал денте, да се чупи, но все още хрупкав. Тази част е от изключителна важност за цялото ястие. Когато оризът достигне желаната полуготовност се отцежда в метален гевгир и се охлажда със студена вода, тръска се няколко пъти в гевгира за да не се слепи. Оставяме го настрани.

В хаванче сипваме шафрана и захарта, внимателно ги разтриваме, добавяме 2 с.л. топла вода и оставяме настрани.

В голяма купа слагаме киселото мляко, жълтъците, олиото 2, ч.л. сол, и изсипваме шафрана. Разбъркваме добре, добавяме и отцедения ориз, внимателно с шпатула го разбъркваме . Внимавайте да не смачкате вече крехките зърна ориз.

В тиган разтопяваме маслото и добавяме сушените плодове, които сме извадили от водата предварително, запържваме ги леко докато стафидите се надуят.

Взимаме стъклена тавичка и я намазваме с олио – стени и дъно. Изсипваме половината от оризовата смес, заглаждаме внимателно, изсипваме сушените плодове, подреждаме ги равномерно и изсипваме останала част от ориза. Заглаждаме внимателно и леко натискаме с дъното на стъклена чаша. Добре опаковаме тавата в горната част с готварското фолио.

Печем на 200 градуса за 65-80 минути. Следим докато оризът в долната част на тавата стане златен.

Изваждаме и слагаме настрана за 10 минути.

Махаме фолиото, взимаме голямата чиния и внимателно с готварски ръкавици (тавата е още гореща) обръщаме ориза и сервираме. Режем ориза на фурна като торта, може да сервираме с купичка кисело мляко.

Внимание: ако нямате сушени череши, може да замените с друг вид плод или само със стафиди, но ако нямате шафран не започвайте рецептата. Винаги купувайте по-червения шафран.

Тачин – персийски ориз с шафран е готов.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *