Site Overlay

Тенденции в храните и напитките за 2020-та

Хранителните тенденции на бъдещето са насочени към по-осъзната и отговорна консумация, консумация на екологично чиста храна. Много от тенденциите в храненето за 2020 г. се фокусират върху здраве и благополучие, но нараства и загрижеността за света.

Потребителите се интересуват как храната им се отглежда, откъде идва и какво прави, за да подобри нашия свят.

Какво е регенеративно земеделие

Регенеративното земеделие носи много ползи не само за фермерите, но и за културите. Това, от своя страна, спомага за борбата с климатичните промени и въглеродът от въздуха се улавя и се задържа в почвата, където трябва да е. С термина регенеративен се има предвид този, който е възстановителен, обновяващ.

И точно това е целта на регенеративното земеделие – чрез своята система от принципи и техники да възстанови и реабилитира цялата екосистема, започвайи от конкретна ферма. В това влиза задължително запазването здравето на почвата, умна употреба на водата и торовете. Ресурсите тук се управляват оптимално, а не се експлоатират, докато се изчерпат.

Към днешна дата марките храни, които следват този тип правилно земеделие, ще бъдат специално етикирани и ще ни дават повече информация за начина на отглеждане на продуктите.

Тенденциите в храните и напитките през 2020 година

Адаптогени

Днес все по-често се търсят продукти със съставки, които помагат на хората да се чувстват по-добре. Търсят се храни и напитки, които помагат за пълноценен сън и почивка. Някои дори използват храната за естествено лечение вместо хапчета – например хапват охлюви с цел заздравяване на ставите. Адаптогените помагат за адаптирате към стреса, така че да не се прибягва към стимулиращи храни, кофеин, бонбони, захари, крекери и енергийни барове.

Пресни и веган закуски

Могат да бъдат различни видове смутита, нахутени палачинки, супи, овесени закуски, омлет с тофу. Има много и различни предложения. Може да се избира според предпочитанията и диетата. Разбира се, трябва да се отдели време за приготвянето им.

Функционални напитки

тенденции в храненето и функционални напитки

В хладилниците на супермаркета, студените напитки включваха кафе, вода, сода и спортни напитки. Сега в тях влизат съставки като колаген и корен от глухарче. Това са напитки, които ви помагат да сте активни и влияят на когнитивните ви способности, а не водят само до моментен пик в кръвната захар.

Напитки без алкохол

Наличието на много осъзнато непиещи хора накара производителите на алкохолни напитки да се замислят за алтернативи в безалкохолни варианти. Безалкохолните коктейли, изискани напитки, създадени да пресъздават миксологична класика без алкохол, така че да могат да се ползват дори от тези, които следват определен режим или не харесват интензивния вкус на спиртни напитки.

Мазнини – веган масло, растителни млечни продукти и яйца

Сега на мода са кето- и палео режим на хранене, а това значи повече съставки като масло и яйца. Залага се на засищащи храни в по-бутикова форма.

И всичко това за сметка на захарта. Това означава, че трябва да очакваме продукти като ядково масло с добавени мазнини и кето чипс. Дори и млечните продукти влизат в полезрението на тези диети с кисело мляко от кашу или кокосов крем.

Заместители на месото

тенденции в храненето и заместители на месото

Вече сме запознати с това. Алтернативата на месото е в много варианти и от дълги годни е достъпна и позната под формата на соеви продукти, храни с растителни протеини, веган бургери и т.н.

Алтернативно брашно

Блатът за пица от карфиол беше само началото. Сега други семена и зеленчуци могат да бъдат превърнати във всякакъв вид здравословни печива като кето хляб и кифли. Много тенденции са насочени към функционалността и по-добрите за нас съставки.

Алтернативните брашна са не само чудесен вариант за хора, които искат да консумират по-малко зърнени храни, но и за тези, които имат ограничения в диетата.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *