Site Overlay

Тиганичките на баба – Рецепта

“Всякакви тиганички сме опитвали, но тези по рецепта на баба са неповторими”

Начин на приготвяне:

1. Яйцата са на стайна температура. Разбиват се много добре със солта.

2. В киселото мляко се слага содата, разбърква се да шупне и се добавя към яйцата. Разбърква се добре.

3. Добавя се захарта и ванилията и се разбърква отново.

4. Последно добавяме пресятото брашно и разбъркваме за последно. Получава се консистенция по-гъста от боза.

5. В съд за пържене (по-дълбок, за да не пръска много) се слага толкова олио, колкото да покрие дъното около 1 пръст. Поставяме на котлона и сгорещяваме олиото.

6. Когато олиото е сгорещено (проверяваме това, като пуснем с лъжица една капка от тестото и ако започне веднага да се пържи бурно, значи олиото е готово), започваме да пържим тиганичките.

Със супена лъжица гребваме от сместа и слагаме в мазнината, като тестото само се разлива и се оформят малки кръгчета. Не правим много тиганички едновременно, за да може да ги обръщаме по-лесно.

Те доста бързо се пържат и когато сме сложили последната тиганичка, първата вече е готова за обръщане. С помощта на вилица или шпатула обръщаме тиганичките.

7. Относително времето за пържене от всяка страна е около 2 минути. Изваждаме бързите бухтички и ги намазваме с масло от едната страна.

8. Поднасяме, като поръсим с пудра захар и канела или със сирене и сладко (на снимката с домашен мармалад от сини сливи и карамфил) или с мед.

В зависимост от големината на лъжицата, която ползвате, от дадените количества се получават около 25-30 бр. от тиганички на баба.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *