Site Overlay

Тиквеник с интересна техника на завиване – Рецепта

Начин на приготвяне:

За да стане тиквеникът къдрав и хрупкав отвън и много сочен отвътре, използвам една техника за завиване, при която се ползва дълга и тънка дървена пръчка – като при баклава (в случая ползвам ДИБЛА, която се намира в големите строителни магазини и железарии и струва около 1 лв. за метър.

Но всяко друго дълго и тънко нещо ще ви свърши работа, дори някоя по тънка точилка също), около която корите се завиват на руло, така че пръчката да остане вътре, и после двата края на кората се приближават един към друг за да се накъдри.

1. Направете плънката, като смесите тиквата с орехите, захарта и подправките. Аз я оставям за 15-20 минути да си пусне водата.

2. Намажете 2 кори с мазнина и ги сложете една върху друга.

3. Разпределете част от плънката отгоре и сложете диблата в единия край на корите по дължина.

4. Започнете да завивате на руло, така че пръчката да остане вътре.

5. Хванете рулото в двата края и ги доближете към средата, така че да се накъдрят хубаво.

6. Извадете диблата и преместете накъдрената кора в тава, покрита с хартия за печене.

7. Направете същото с всичките кори и с останалата мазнина намажете отгоре.

8. Ако ми остане сос от плънката, го заливам върху краищата на корите на тиквеника за Бъдни вечер.

9. Печете в предварително загрята на 190-200°С фурна около 60-70 минути, или до готовност: хрупкава златиста коричка на тиквеника с интересна техника на завиване.

Готово!

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *