Site Overlay

Тиквен пай с ядки – Рецепта

“Това си е образцов тиквен пай – има и ядки за допълнителна свежест, оригиналност и вкус”

Начин на приготвяне:

Този тарт от тиква и лешник е щастие. Пълнежът остава много мек, без да тече. Вярвам, че ще се превърне в класика за вас всяка есен! Пълнежът е без захар но ако желаете, добавете мед или друго на вкус.

За пай направен в 22 см форма.

Пригответе тестото: В купа смесете брашното с пудрата захар и солта. Добавете маслото, нарязано на парчета. Натрошете маслото с ръце, докато се поеме добре в брашното. Налейте водата (55 мл) и оцета. Разбърква се, докато се получи хомогенно тесто.

Завършете с фрезоване (смачкайте тестото с дланите) тестото върху работната повърхност, за да интегрирате маслото. След това поставете тестото в хладилника за няколко часа (очевидно можете да приготвите тестото с миксер, ако предпочитате).

Пригответе плънката: Нарязвате тиквата на резенчета, отстранете сърцевината със семената, обелете филийките и след това ги нарежете на кубчета. Разтопете хубаво кубче масло в тиган.

Задушете кубчетата от тиква в маслото за няколко минути, след това добавете водата и разбъркайте. Оставете да къкри на умерен огън, докато омекне тиквата. Отцедете с помощта на цедка, поставете в купа, след което пюрирайте с пасатор. Оставете да се охлади.

Добавете последователно смлени лешници, брашно, течна сметана, яйце и жълтък, леко разбити с вилица. Добавете струйка лешниково масло (или друго масло). Добавете ароматите (дозировка според вашите вкусове).

Разбъркайте добре, за да имате хомогенен пълнеж.

Загрейте фурната до 200°C.

Сглобяване и готвене: върху работна повърхност поръсете малко смлени лешници и брашно. Разточете тестото, след което го поставете във формата (намазана с масло и набрашнена или покрита с хартия за печене).

Отрежете изпъкналите ръбове.

Печете тестото за 10 минути (поставете лист хартия за печене върху тестото, след което изсипете ориз или други варива, сушен грах). Извадете варивата и печете още 5 минути. Изсипете пълнежа върху тестото и продължете да печете за около 30-35 мин в зависимост от фурната.

Поръсете тиквения пай с тиквените семки и др. по избор. Можете да замените лешниците с орехи.

Съвет: Заменете част от пшеничното брашно с кестеново брашно за тестото и добавете парчета кестени към пълнежа!

Да ви е сладко и приятно с този тиквен пай с ядки!

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *