Site Overlay

Топъл чай и чесън през час при болки в гърлото

Зимата е времето, в което вирусите ни атакуват непрекъснато. Грип, настинка или друг върлуващ в момента вирус поразява големи групи от населението, особено в гъсто населените големи градове.

Посягането към лекарствата от аптеката е все по-намаляваща тенденция и хората търсят натурални средства, с които да се преборят с болестите, повишавайки устойчивостта на организма си срещу вирусите.

Чесънът е едно от най-известните и изпитани народни средства за борба със зимните простудни заболявания. Той е не само лечебно средство, но и превенция срещу болестите. Лековитите му свойства идват от антибактериалното и антивирусното му действие.

За да бъде особено ефективен, чесънът не просто се консумира в прясно състояние, но от него се прави и чай. 2-3 обелени и намачкани скилидки в 2-3 чаши вода, се сваряват за 20 минути на слаб огън и се получава чай със силно противогрипно действие. Може да му се добави лют червен пипер за засилване на метаболизма и мед и лимон за омекчаване на вкуса и за лекуване.

Друго предложение за чай при болки в гърлото е запарка от мед, чесън, лимон, джинджифил в чаша гореща вода. Екзотичният чай ще тушира болката в гърлото, като унищожи бактериите, които я създават.

Медът като универсално лечебно средство възстановява засегнатия слой от лигавицата. Напитката е безценна, защото заедно с гърлото лекува и стомаха, когато е поразен от зимните вируси.

Лечебните свойства на чая от чесън е познат и на други народи. В Испания традиционно прибягват до тази рецепта при настинка, грип или кашлица. Чаят от чесън испанците подправят с мед и лимон, за да се справят с първите признаци на болестта.

Чесънът е естествен антибиотик, съдържащ богатство от антиоксиданти, витамин С, витамини от група В, а алицинът, сярата, медта и мангана подсилват организма в борбата с инфекцията.

Чесън и лимонов мед са медиаторите на доброто здраве и поради тези им възможности те често се комбинират в рецепти за справяне с простуди. Поднесени като чаша чай, те имат сгряващо и ободряващо действие, освен лековитото.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *