Site Overlay

Традиционен коледен Турон от бадеми – Рецепта

Начин на приготвяне:

В Испания туронът традиционно присъства на всяка една трапеза по Коледа, Бъдни вечер и Нова година.

Сервира се заедно с типичните масленки – Полворони, сладки Масапан и ябълков сайдер – sidra.

Неминуемо обаче кралят на коледните вкусотии е туронът. Той може да бъде различни видове мек и твърд, от бадеми, фъстъци, орехи, шоколад, кокос, от яйчен жълтък и много други комбинации.

Един от най-типичните е мекият бадемов турон, който ви представям в тази рецепта. Може да го срещнете под името Turron blando или Turron de piedra.

Освен като традиционен десерт на празничната трапеза, той може да се сервира към следобедното кафе за разкош, както и да послужи за оригинален подарък за вашите любими хора. Освен това този турон е идеален за направа на различни мусове, кремове, сосове и компонент към торти, бисквити и сладкиши.

И още едно пояснение, за да си го представите по-добре – Туронът е един вид халва.

За да го приготвите, следвайте тези стъпки:

1. Изпечете бадемите за 20 минути на 180 градуса без да загрявате фурната предварително.

Оставете ядките да изстинат поне за 2 часа.

2. Сложете в блендер захарта с лимоновите корички и ги пуснете да се смелят много фино.

3. Сложете бадемите и част от канелата и отново смелете до гладка паста. Ако се полепва по стените на уреда, избутвайте надолу и завъртайте отново, докато не получите паста.

В случай че искате да усещате парченца от бадем в турона, може да заделите няколко ядки и да ги добавите натрошени накрая.

4. Вземете силиконова форма или дървена кутийка с правоъгълни размери 20/10 см и я покрийте с пласт ацетатна или друга домакинска хартия за сладкиши, която да не пропуска мазнина.

Ако е с коледна декорация, още по-добре. Краищата на хартията да излизат от формата, за да може след това да се завие туронът, особено ако е за подарък. Посипете с останалата канела на прах.

5. Сипете бадемовата паста във формата и притискайте с обратната страна на лъжица, докато стане компактно, твърдо и сбито блокче. Оставете за 1 час.

6. Готовият традиционен коледен Турон от бадеми може да консумирате и на същия ден като нарежете на парченца. Най-хубаво е обаче, когато престои поне 3-4 дни.

Да ви е сладко и празнично!

* Към снимките ще приложа и как изглеждат моите форми за турон, които може да си набавите сравнително лесно.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *