Site Overlay

Традиционен крем Каталана – Рецепта

Начин на приготвяне:

Традиционният испански крем Каталана идва от област Каталуния, което се подразбира от името му.

Често е бъркан с френския крем Брюле, но това се дължи единствено на факта, че си приличат на вид. Действително двата крема са различни и всеки познавач ще го забележи, дори само виждайки продуктите, които се използват за единия и другия крем.

В крем Каталана се слага само прясно мляко, докато Брюле се прави със сметана или 50/50 мляко и сметана.

В испанския крем присъстват и аромати като канела и кори от цитруси, които в Брюлето отсъстват.

Добавката на малко нишесте също е отличителна черта на крем Каталана. Тук е важно да отбележа, че в някои рецепти грешно се изисква не царевично нишесте, а брашно и това много изменя оригиналната консистенция на истинския крем Каталана. Затова не заменяйте нишестето с царевично брашно, ако искате автентичен резултат.

След това кратко пояснение, ето и описанието как да приготвите крем Каталана.

1. Загрейте млякото с цитрусовите кори и канелата. Когато е готово да заври дръпнете от огъня и оставете температурата да спадне до 90-100 градуса. Прецедете, за да се отстранят корите лимон и портокал, както и канелата.

2. Разбийте жълтъците с нишестето, ваниловата захар, 200 грама от нормалната. В началото сместта ще изглежда гъста, но докато бъркате енергично, захарта ще се разтопява и ще се втечни.

3. Сложете част от яйчената смес при млякото и върнете на котлона при слаб огън – 90 градуса, добавяйки и останалите жълтъци при непрестанно бъркане.

4. Варете крема 13 минути, бъркайки. Бавно ще се сгъсти, затова имайте търпение и ако е нужно увеличете времето с 1-2 минути.

5. Разсипете вкусния яйчен крем в плитки формички от глина, стъкло или порцелан (традиционно се сервира в глинени, но може и в по-различни и модерни съдчета, стига да са плитки).

Оставете за минимум 20 минути да изстинат. Най-добре за около 4 часа в хладилник, но това е, ако разполагате с време.

6. Поръсете изстиналия и стегнал крем с останалите 100 грама захар и я карамелизирайте с кухненска горелка.

Поднесете автентичния крем Каталана веднага след като карамелизирате захарта, за да бъде хрупкава коричката.

Да ви е сладко!

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *