Site Overlay

Традиционните ястия за Голяма Богородица

Празникът Голяма Богородица обединява както католиците, така и православни християни.

На този ден се почита Богородица – покровителка на майчинството и семейното огнище.

По стар обичай се правят курбани за здраве и плодородие и против болести и нещастия.

Празникът е наричан още Успение Богородично, защото на днешният ден в Йерусалим умира Христовата майка.

На този ден се приготвя специална трапеза, която включва задължително осветен хляб.

Традиционно сред ястията трябва да са варено жито, пилешка каша, тиква и царевица.

От плодовете трябва да присъстват динята и гроздето.

Вярващите даряват на църквата свещи, домашно тъкано платно, месал и пари.

Ако правите курбан, той трябва да е агне. Идеята му е хората да бъдат омилостивени и да живеят в мир и разбирателство. След него се прави родова среща.

Вярва се, че ако на този ден вали дъжд, следващата година ще е плодородна.

От 15 август до 8 септември (Малка Богородица – чества рождението на Христовата майка) се забранява на жените да шият, плетат или тъкат, за да е здраво цялото семейство.

На Успение Богородично се мели житото от новата реколта.

Голяма Богородица е един от 12-те най-големи християнски празници и на много места се чества като патронен празник.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *