Site Overlay

Традиционните ястия и специалитети на чешката кухня

Чешката кухня с лекота ще впечатли всеки турист: вкусни и безумно апетитни ястия, много големи порции, ниски цени. Ако сте решили да посетите Прага, тогава със сигурност трябва да се насладите на уникалната традиционна кухня. Удивете сетивата си и се потопете в едно незабравимо кулинарно пътешествие, което дори най-големите гурмани биха оценили.

В следващите редове вижте някои традиционни ястия и специалитети на чешката кухня:

1. Свински джолан

Печеният свински джолан е едно от най-известните чешки ястия, което всеки турист непременно трябва да опита. Вкусът е фантастичен, а благодарение на специалния метод за готвене, месото е толкова нежно, че просто се топи в устата. Преди да се сготви, то задължително се маринова в ароматна марината от бира с подправки.

2. Филе върху сметана

Това е може би първото ястие, което всеки любител на месото трябва да опита в Чешката република. Това реално е филе върху сметаново канапе. Обикновено се сервира с меки картофени кнедли, бита сметана и ароматен сос от червена боровинка или ягоди.

Необичайна комбинация – незабравим вкус. Традиционната чешка кухня се счита за истинско изкушение и гастрономическа атракция, като затова голяма част от блюдата се предлагат в много изискани ресторанти по света, включително и Svíčková na smetaně.

3. Кнедли

Най-често това предястие прилича на нашия хляб, но леко влажен на вид. Всъщност това е тесто с картофена плънка, като в Прага кнедлите обикновено се сервират с месни ястия (особено такива, които са приготвени с гъст сос).

4. Утопенец

Популярна чешка бирена закуска, която може да се опита в почти всяко заведение в Прага. Utopenec е доста необичайно ястие, като то представлява нарязани колбаси, които са гъсто покрити с лук. Най-често се сервира с някакъв сос, който може да е различен и е идеална комбинация за любимата тъмна чешка бира.

5. Сирене Хермелин

Това е традиционно чешко сирене, което си струва да опитате в няколко вида: прясно, пържено, кисело. Пресният хермелин е меко и мазно сирене с бяла плесен, което е аналогично на френския камамбер. Добре върви с виното, като често се мариновано и може да е натопено в зехтин. Винаги се сервира с чесън, много лук и люти чушки.

6. Брамборак

Това е доста популярна улична храна в Прага, която обикновено може да се опита на панаири, оживени градски площади и заведения за хранене. Представлява пържени палачинки с картофи, но много големи и често се гарнират с кисело зеле.

7. Жебирка на мед

Това ястие в Чехия е еднакво популярно, както в скъпите ресторанти, така и в малките заведения. Представлява печени и леко опушени свински ребра в дресинг с медена горчица. Сервира се с пресен хляб, сладък горски или чили сос.

8. Чеснечка

Ароматната чешка чеснова супа е невероятно вкусно ястие, което трябва да опитате, ако решите да посетите Прага. Приготвя се от пушено месо с ребра, като в зеленчуковия бульон се добавят само картофи, а запечената свинска мас придава специален вкус. Овкусява се с билките кимион, риган, черен пипер и сол на вкус.

9. Трделник

традиционен трделник

Снимка: theslovakiatimes

Това е много популярна улична храна в Прага сред туристите – вкусни сладкиши, ароматът на които може да се усети много преди да видите палатката с името Trdelník. Те имат вкус на кифлички: малко влажни отвътре, но хрупкави отвън, като са умерено сладки. Поръсват се с канела и се пекат на шишчета, така че вътре са кухи.

10. Сладкиш с маково семе

Това е класически чийзкейк със сладък маков пълнеж. В Прага това сладко може да се купи, както на улицата или в пекарни, така и да се поръча в различните кафета. Ако обичате сладко, тогава със сигурност ще харесате и това сладко изкушение на традиционната чешка кухня.

Дори и да не планирате скоро да пътувате до Чехия, това не ви пречи да експериментирате с кулинарните си творения в дома. Потопете се в света на вкусната и невероятно апетитна чешка кухня заедно с техните традиционни ястия и деликатеси.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *