Site Overlay

Традиционните ястия и специалитети на австрийската кухня

Австрийската кухня не е толкова засукана като френската кухня и по-скоро може да бъде определена като проста, но заслужава вниманието ви. Тя е силно повлияна от унгарците, чехите, италианците и дори турците, но има някои кулинарни шедьоври, които са се утвърдили като типично австрийски специалитети.

Ето кои са традиционните ястия и специалитети на австрийската кухня.

Виенски шницел

Няма как да не започнем от него, защото той е популярен навсякъде по света и ще е голям пропуск от ваша страна ако посетите Австрия и не го пробвате, особено ако се намирате в нейната столица, Виена. По традиция се приготвя от телешко месо, но на някои места се предлага и виенски шницел от свинско. Ако питате виенчаните обаче шницел, приготвен от различно от телешко месо, няма никакво основание да бъде наричан виенски.

Ябълков щрудел

Почти навсякъде по света можете да си хапнете ябълков щрудел, но надали знаете, че най-старата рецепта за приготвянето му се намира именно във Виенската библиотека. Т.е. истинският и автентичен ябълков щрудел е изобретение на австрийската кухня.

Супа от кнедли

На голяма почит се радва супата от кнедли от черен дроб (говежди), която се приготвя от месен бульон, подобни на кюфтенца кнедли и различни подправки. Известна е и супата Фритата, която се състои от тестени късчета с разнообразна форма и бульон, който на места може да е и зеленчуков, а не месен.

Вурст

Не се колебайте да си поръчате вурстчета (наденички) или кренвирши от традиционната австрийска кухня. Тази държава е производител на над 500 вида колбаси, които се приготвят с голямо старание от говеждо, свинско и дивечово месо и нямат нищо общо с т. нар. нашенски кренвирши и наденички, които често са с неясен състав и никак не са здравословни.

Торта Сахер

Торта Сахер е традиционен австрийски сладкиш

Може да я срещнете и като Захер и тя също е изобретение на австрийците. Разкошният вкус, който има тортата, се крие в смесването на различни видове шоколад. Искрено ви я препоръчваме!

Риба

Австрия не разполага с море, но за сметка на това е богата откъм реки и езера. В почти всяко заведение се предлага риба, като най-предпочитани са шарана и пъстървата. Да не забравяме и типичните за Австрия рибени пръчици от минтай, които макар и произведени от внесена отвън риба, са любимо ястие на австрийските малчугани. Сервирани с пържени картофки или пък с виенска картофена салата.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *