Site Overlay

Традиционни коледни сладкиши от различни краища на света

Коледата е най-любимият зимен празник у нас, но и най-щастливото време през годината на много места по света. И независимо дали хората посрещат святата коледна нощ в потънали сред снежни преспи къщи или на плажа, коледният дух неизменно присъства на празника. А той се свързва тясно с вкусни и любими лакомства на празничната трапеза. Гвоздеят сред тях е десертът.

Неизменните коледни курабийки, ухаещи на джинджифил или канела, коледен пай или традиционният у нас тиквеник, това са все сладки коледни изкушения, към които никой не може да остане безразличен.

Всяка национална кухня има своите изкушения, които на празника са на особена почит. С какво омайват гостите си в различните части на света на Коледа?

В Дания много харесван е коледен десерт с името risalamande. Названието е с френски корен и значи ориз с бадеми. Приготвя се като млякото с ориз, но му се добавят разбита сметана, ванилов сос и натрошени на ситно бадеми. Този десерт се поднася студен и се залива със сок от череши. Според традиционните вярвания, ако сред бадемите се намери един цял, късметът ще бъде винаги с редом с този, в чиято порция се намира.

Във Великобритания на почит е пудингът. В коледния му вариант той е се нарича сливов, макар че на практика сливи няма. Намират се желирани суши плодове, с канела, джинджифил, и всякакви любими подправки. Пудингът се напоява обилно с алкохол и се оставя да стегне, така че алкохол да проникне в цялото текстура, както и в плодовете. За да се желира, се използват разбъркани яйца и животинска мас.

В Италия на почит е панетонето. Представлява нещо като пухкав козунак. Този изкусителен десерт е и доста древен, още от времето на Римската империя. Сред Коледните десерти намира място чак след Втората световна война. Поднася се с чаша дижестив.

Франция е страната на изисканите блюда. На Коледа десертът, без който не може, е коледното пънче. В стари времена на празника се е запалвал хубав пън, заливали го с мед, мляко или вино, за да дава топлина поне 3 дни.

Сега за тази традиция напомня десертът пънче, което представлява сладкиш, пълен с млечен или маслен крем. Той е залят с шоколадов, карамелов или ванилов сос. Поднася се с коняк, арманяк, а накрая е следван от кафе.

В Полша десертите за Коледа са съвсем предвидими. Маков пай, сушени плодове или кекс с извара. Специално предложение от Полша е кексът с подправки – кардамон, карамфил, анасон, мак, джинджифил. И чай, естествено, като напитка.

В Южна Корея празникът е официален заради голямата общност от католици. На трапезата в страната винаги има торта със сметана. Много крем и захарна декорация в различни цветове правят сладкиша много предпочитан.

В Мексико празникът Коледа е много почитан. Те правят коледна кукла, наречена pinata, която пълнят със сладки неща и плодове.

Някои от тези идеи може да бъдат добавени към нашата печена тиква с мед и орехи или към тиквеника за повече интересни вкусове на празника.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *