Site Overlay

Традиционни ястия за Коледни Заговезни

Днешният ден, 14 ноември, по народна традиция, е празничен. Честват се Коледни Заговезни. Празникът в някои части на страната се нарича и Коледни Заговелки. Денят е известен с това, че е последният преди Коледните пости.

Те започват от утре и продължават до Бъдни вечер. Коледният пост се нарича още Малка четиридесетница, за разлика от Голямата, когато е Великденският пост. Преди Коледа вярващите постят, за да посрещнат идването на Земята на Божия син.

По време на постите не се яде месо. Избягват се и животинските продукти – млякото, сиренето, яйцата и кашкавалът. Растителна мазнина може да се употребява без дните сряда и петък, както и вино. На Никулден е разрешена рибата, също и виното.

Спира се и венчаването в църква до празника Въведение Богородично, който е на 21 ноември, а после и около Коледните празници, от Игнажден, 20 декември, до Йордановден на 6 януари

Какво се поднася на трапезата на Коледни Заговезни? Вижте повече в следващите редове:

Снимка: Диана Андрова

Днес денят е празничен, защото за последен път се ядат блажни храни преди Коледа. Затова на трапезата се поднася кокошка с кисело зеле. Правят се също пълнени чушки с боб и повече мазнина. На празничната вечеря за Коледни Заговезни трябва да има баница с тиква, тиквеник, който е с повече орехи.

Спазва се и специален ритуал. След приключване на празничната вечеря, най-старата жена в домакинството трябва да скрие дървената лъжица, с която са сипвали блажните храни и тя не бива да се ползва следващите 40 постни дни. На Коледа, когато е денят на отговяването, лъжицата се вади и влиза отново в употреба.

На днешния ден християнската църква почита паметта на свети апостол Филип. Той е един от дванадесетте апостоли, следвали Спасителя. След разпъването на Исус Христос, апостол Филип проповядвал на различни места – Галилея, Гърция, Етиопия, придружен от сестра си и апостол Вартоломей, до разпъването му на кръст в Иерапол.

Днес имен ден имат всички, носещи името на апостола – Филип, Филипа, Филка, Фильо.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *