Site Overlay

Традицията на сладките Пиерники | Gotvach.bg

Пиерники (Пряники) са сладки от твърдо тъмнокафяво тесто, направено от смес на пшенично с житно брашно, мляко, яйца, карамелизирана захар, мед, силно подправени с канела, джинджифил, карамфил, кардамон, анасон и лавандула.

Наименованието piernik произлиза от старополската дума pierni, т.е. лют. Първата работилница за тези коледни сладки в Полша е създадена в Краков.

Пиерниките се произвеждат в малки и по-големи сладки, често са глазирани с шоколад, ядки и сушени плодове, а в средата са с пълнеж от мармалад, фъстъчен крем или марципан. Пекат се също така във формата на кексови сладкиши с обилно количество мармалад за пълнеж. За украса се използва глазура, сладко от плодове или шоколадово-захарно-марципанена заливка.

След като е замесено тестото за сладки Пиерники, трябва да бъде оставено на студено, за да ферментира. При промишленото производство отлежаването на тестото може да трае няколко седмици, а тестото на домашния коледен Пряник трябва да започне да се прави месец преди празника.

Пиерниките са традиционен сладкиш на град Ханза. Те символизират техния успех и контаките им със света. Първоначално било лукс заради цените за внос на подправките, сушените плодове.

Традицията за печене на пиерники е оцеляла и в Бремен, Монако, Нюрнберг, Амстердам, Лиеж, Остенде, Клайпеда, а от полските градове – в Гданск, Торун, Шчечин. В Торун през XVII век са печени известните катаржинки, които качествено са сравнявани до всеизвестните в цяла Европа нюрнбергски пиерники. В немския Шчечин са печени Stettiner Peperkoken, в Ниса – Neisser Konfekt. В Чехия градът на пиерниките е Пардубице, близо до който /в Раби/ се намира музеят Къщата от пиерники.

Като стока за износ, изпращана в отдалечени кътчета на света, пиерниките са така замислени, че да издържат дългото пътуване. Своята издръжливост дължат, от една страна, на използваните подправки, а от друга – на своята сухота и твърдост. На студено и сухо място могат да бъдат съхранявани дори няколко месеца.

В Полша през XVII век пиерники са продавани в аптеките като ефективно лекарство за много болести. В много страни са били символ на богатство и висок социален статус.

Едва през XIX век се появяват в селските домове. По онова време в зестрата на булката влизат дори и тесто за пиерники и желиран месен бульон за приготвяне на зеленчуковата супа rosół. Натрошени пиерники са съставна част на старополския шари сос.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *