Site Overlay

Трънки – всички ползи, свойства и употреба

Известна на всички, трънката има лечебни свойства, а плодовете ѝ се използват в готвенето. Нека разгледаме по-отблизо това трънките – техните свойства, ползи и вреди.

Трънката е растение, което може да донесе много ползи за здравето, ако се използва правилно. При грешен прием вредите също ще са налице.

Съдържание на калории и химичен състав

Химичният състав на трънките варира в зависимост от географския регион, но основните му съставки остават същите. Плодовете съдържат:

– глюкоза, захароза и фруктоза;

– пектин;

– танини и ароматни вещества;

– органични киселини;

– витамини А, С, Е, В1, В2, РР;

– желязо, калий, калций, натрий, фосфор, магнезий, йод, кобалт, цинк, манган, хром;

– етерично масло.

Енергийната стойност на пресните плодове е 49-54 kcal на 100 г.

Кога се събират трънките

Кисело-горчивите плодове от на трънката узряват през юли-август, но по това време не се събират, тъй като практически не са годни за консумация, което се дължи на високото съдържание на танини.

Обикновено прибирането на плодовете започва след първата слана. В процеса на замръзване се променя химическият състав на плодовете – количеството органични киселини и танини намалява, плодовете губят стипчивостта си и стават вкусни.

Полезни свойства на трънката за човешкото тяло

Ако в много лечебни растения само една част има лечебна сила, то трънката е уникална в това отношение – за лечебни цели се използват не само плодовете ѝ, но и листа, корени, цветове, клони и кора.

Плодовете на трънката

Плодовете на трънките се консумират пресни, а също и сушени или приготвени на конфитюри, консерви, пастьоризирани сокове. Плодовете на този плод имат много полезни свойства:

– нормализират микрофлората и подобряват чревната перисталтика, облекчават метеоризма;

– предотвратяват и премахват гадене и повръщане;

– действат диуретично, намаляват отока;

– премахват вредните вещества от тялото и намаляват шлаките;

– укрепват имунитета;

– облекчават безсънието, раздразнителността и задуха;

– намаляват и нормализират теглото. Специално разработената диета включваща плодове от трънки, допринася за изгарянето на мазнините, нормализира метаболитните процеси;

– укрепват стените на кръвоносните съдове, понижават кръвното налягане и нивата на холестерола в кръвта, намаляват риска от развитие на сърдечни заболявания;

– подобряване на състоянието на бъбреците и черния дроб при различни патологии;

– укрепват имунната система, мобилизират защитните сили на организма;

– профилактично средство срещу развитието на аденом на простатата, нормализират функционирането на простатата;

– укрепват венците;

– намаляват болезнеността на менструацията;

– при ПМС намаляват болката и неврозите;

– могат да подобрят еластичността и стегнатостта на кожата, да облекчат акнето и омазняването.

Цветове и листа на трънката

Цветовете на трънката се събират по време на пълния им цъфтеж, изсушават се в тъмно, проветриво помещение и се съхраняват в плътно затворени буркани на място, недостъпно за слънчева светлина. Те се използват предимно в отвара или чай. Цветовете на трънките имат лечебни свойства:

– прочистват кръвта и премахват токсините от тялото;

– облекчават кожни гнойни и еризипели, помагат при фурункулоза;

– прочистват черния дроб, нормализират работата на червата;

– спомагат за възстановяване на метаболизма;

– имат успокояващ ефект при безсъние и невралгия;

– служат като диуретик и потогонно средство.

Лечебен чай от цветове на трънка

25 г цвят се заливат с 0.5 литра вряща вода и съдът се покрива за 10-15 минути, след това се прецежда. Чаят се пие както обикновено без строга дозировка и се използва и за външна употреба като лосион.

Отварите от листа на трънка имат същите свойства като от цветовете. За приготвянето им листата се откъсват в средата на лятото след цъфтежа на храста. Изсушават се и се съхраняват по същия начин, а приготвените отвари се пият като обикновен чай.

Корени, издънки и кора на трънките

За да се запази лечебната сила на растението, е важно да се съберат суровините в „правилния“ момент:

Корените на трънката се изкопават през есента, сушат се 2-3 седмици на открито и след това се сушат във фурната. Изсушените корени могат да се съхраняват в платнени или памучни торби до три години. Клончетата и младите издънки се събират в началото на лятото, изсушават се на открито и се съхраняват една година. Кората се отстранява от клонки в началото на пролетта, докато растението цъфти. Сушенето и съхранението на кората се извършва по същия начин, както на корените.

Отварите от корени, клони и издънки имат антипиретични, противовъзпалителни и потогонни свойства, така че се приемат при настинки и грип. Отварите от кора на трънка се пият вместо обикновен чай – те помагат за прочистването на кръвта и се отърват от кожни раздразнения. Разредени с преварена вода, се използват за спринцоване при женски възпаления и за жабурене при възпаление на венците.

Противопоказания и възможна вреди от консумация на трънки

Важно! Семената (костилките) на плодовете съдържат доста токсично вещество от органични гликозидни съединения, наречено амигдалин. Това вещество е в състояние да отдели циановодородната киселина при продължително присъствие на костилките във водната среда и впоследствие да причини интоксикация в организма. След приготвяне на отвара от плодовете на трънката, плодовете трябва да бъдат отстранени. Поглъщането на семената (костилката) на трънката не е желателно!

Самите плодове на трънката нямат особени противопоказания за човешкото здраве. Намаляването на употребата на плодове е необходимо за тези, които са загрижени за стомашни проблеми като гастрит, стомашна язва в остър стадий, повишена киселинност на стомаха, хронична диария. Хората с тежки алергии ще трябва внимават с трънките, въпреки че такива случаи са доста редки. Също не се препоръчват за хора с ниско кръвно налягане.

Плодовете са донякъде вредни за зъбния емайл – след изяждане зъбите се боядисват в синкав оттенък. Изглежда изключително неестетично, а синьото от зъбите се измива напълно след няколко дни. Високата киселинност на плодовете може също да повреди емайла на зъбите.

Използването на плодовете на трънката не е противопоказно за деца и бременни жени, а последното дори е полезно при токсикоза и гадене. Но трябва да се внимава с количеството.

Пресните плодове могат да провокират разстроен стомах, а конфитюри и сладка – нежелан излишно телесно тегло, но само ако тези продукти се консумират в излишък.

Какво можем да приготвим от плодовете на трънката

Готвене на трънки

Снимка: Албена Атанасова

Конфитюр от трънки

Измийте и отстранете семената от 1 кг плодове. Сварете сироп от 1.5 кг захар и 2-3 чаши вода. След като захарта се разтвори напълно във врящия сироп, добавете трънките, сварете и махнете от огъня. Охладете до стайна температура конфитюра и го сложете да заври отново, като кипне се вари 2-3 минути. За трети път сварете сладкото на слаб огън до готовност. По време на готвенето разбърквайте периодично и отстранявайте пяната. Готовото сладко изсипете горещо в сухи стерилизирани буркани и сложете капачки.

Сок от трънки

За получаване на сок от трънки се използва сокоизстисквачка, като предварително са премахнати семената. Слага се захар: за 1 кг плодове се вземат 100 г захар. Сокът се изсипва в бутилки или буркани, след това се стерилизира. След охлаждане на консервите до стайна температура те се съхраняват на тъмно място.

Ферментирала напитка от трънки

Измийте добре 4-5 шепи плодове трънки, махнете изгнилите и отстранете костилките. Сложете плодовете в 3 литров буркан, сложете около 1 чаша захар или мед и допълнете с преварена и охладена или филтрирана вода, разбъркайте добре. Покрийте буркана с чист памучен плат или марля на няколко слоя и оставете на светло и стайна температура. Ежедневно разбърквайте. Още на втория ден започва лека ферментация. След 4 до 7 дни (в зависимост от температурата) напитката е готова – може да прецедите течността и да съхранявате в бутилки в хладилник. При използване на мед ферментацията е по-бавна. Буркана може да допълните наново със захар (мед) и вода за повторна ферментация. Напитката може да се направи с микс трънки и други есенни плодове като глог, шипки и т.н. Има приятен освежаващ вкус, леко газирана и съвсем слабо алкохолна.

Ликьор от трънки

Приготвянето на класическия ликьор от трънки отнема много време – 4-6 месеца, за да узрее ликьора. Любителите на спиртни напитки използват по-бърза рецепта. За него трябва да вземете 1 кг трънки, 200-300 гр захар и 1 литър ракия или водка. Сортирайте плодовете, отстранете изгнилите и развалени, измийте и ги освободете от семената. Смесете пулпата със захар и сложете в стъклен буркан. Завържете буркана с двуслойна марля и поставете на слънчев перваз. След 2-3 дни налейте ракия или водка, разбъркайте плодовете и сложете буркана на тъмно място със стайна температура (килер или шкаф). Оставете да отлежава 14 дни, а през първата седмица разклащайте буркана със съдържанието ежедневно. След две седмици прецедете и бутилирайте напитката. Затворете херметически и съхранявайте. Ликьорът от трънки може да се съхранява до 5 години, а силата на алкохолната напитка е 30-32%.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *