Site Overlay

Трябва ли да пием имуностимуланти, докато сме болни

Всяка година с настъпването на студените сезони идват и неизменните съвети как да се погрижим за здравето си пред угрозата на простудните заболявания и грипа. Тази година към тях се добави и пандемията от коронавирус, който принадлежи към групата на вирусните заболявания.

Усложнената епидемична обстановка се съпътства и от по-сложни изисквания към профилактиката на тази инфекция. Какво трябва да имаме предвид в опитите ни да се задържим здрави?

Съществува голямо разнообразие в предложенията на хранителни добавки и витамини с претенцията, че помагат на имунитета. Доколко това е вярно, не може да се твърди, защото хранителните добавки се контролират от агенцията по храните и там параметрите, които се следят, са различни от тези на агенцията по лекарствата. Затова на хранителните добавки е добре да не се гледа като на имуностимуланти.

При протичащи вече простудни заболявания подходяща подкрепа за имунитета представляват витамин С и цинкът. Витамин С намалява продължителността на болестното протичане, а цинкът е профилактично средство на всякакви вирусни инфекции.

Има и други препарати, които поддържат имунната система в добро състояние, но те изискват продължителна употреба и ефектът им се проявява след седмици, затова не са удачен избор, ако болестта вече е факт.

Имуностимулантите са полезни за предпазване от всякакви вируси. Внимание! Те обаче трябва да се взимат при здрав организъм. В тялото на човека природата е вградила естествен имунитет. Имуностимулантите целят да го подкрепят. Основен стимулант е витамин D, защото има потенциал да се справи дори със силна инфекция.

При вече налична зараза с коронавирусна инфекция например такова стимулиране е не само безполезно, но и опасно. Следствие на стимулирането на имунната система тя може да даде свръх силен имунен отговор на инфекцията, който да се обърне срещу собствения организъм.

Пилешка супа вместо Имуностимуланти

Снимка: Simona

Такова развитие на нещата в медицината се нарича цитокинова буря. Тя има тежки, често фатални последици за живота на пациента. Особено опасна е при млад и силен организъм, тъй като е прекалено мощна и води до внезапен смъртен изход за болния.

Ако искате да си помогнете, докато сте болни вкъщи, направете си тази пилешка супа за здрав имунитет или пък този меден еликсир за мощен имунитет и бъдете здрави!

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *