Site Overlay

Фасулена каша – Рецепта | Gotvach.bg

“Обзалагаме се, че такава фасулена каша не сте хапвали “

Начин на приготвяне:

Рецептата е традиционна от Пловдивското село Труд.

1. Зеленият фасул се измива, почиства, нарязва на парчета с големина 1-2 см и се сварява в подсолена вода.

2. Докато фасулът се вари, баба слагаше зеления домат на металната плоча на оджака (огнището) и го запичаше.

3. В чутура (голямо хаванче, направено от издълбан ствол на дърво, в което се счукват пипер, жито и т.н.) баба слагаше скилидките чесън и ги смачкваше.

След това добавяше печения зелен домат, като го нарязваше с ножа на едри парчета и го счукваше. След това слагаше отцедения зелен фасул и правеше всичко на каша.

В съвременни условия цялото това чародейство се случва в кухненския робот. Излишно е да казвам, че ако нямате зелен домат, кашата пак ще стане вкусна. През зимата, когато приготвяме тази гозба, няма зелени домати, освен тези от туршията, но те не се ползват.

4. В суха тенджера се слагат орехите да се запекат, като се разбъркват, а след това се отделят.

5. В тенджерата се слага мазнина, колкото да покрие дъното, и се запържва нарязаният на ситно лук или праз. Разбърква се периодично.

6. Когато лукът започне да става златист, се прибавя синап, който е предварително счукан в хаванче. Запържва се за 1 минута и се добавя червен пипер, разбърква се енергично и бързо се слага чаша вода, за да не прегори пиперът и да горчи в гозбата.

7. Веднага след това слагаме кашата от фасула и доливаме още малко вода (около 500-600 мл). Подправя се със сух копър, сол на вкус и оставяме на тих огън.

8. След като кашата се е варила пет минути – добавяме настъргания червен домат и варим още десет минути.

9. Прибавяме запеченото брашно, размито с малко вода, разбъркваме кашата и оставяме да ври още 5 минути.

10. Сваля се от огъня, добавя се малко ситно нарязан пресен магданоз и копър.

11. Запечените орехи се счукват, но не прекалено ситно и по-голямата част от тях се слагат в кашата. Разбърква се и се сервира, като се поръсва отгоре с още малко от орехите.

Фасулената каша се поднася със саламура от оцет, чесън и копър и чудесно се съчетава с малко хубаво домашно сирене.

Споляй Ви!

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *