Site Overlay

Фермерска боб чорба в гърне – Рецепта

Начин на приготвяне:

Първо си накиснете боба от вечерта в 1 литър студена чиста вода.

Сутринта бобът е набъбнал двойно, изхвърлете водата и го измийте. Така спестявате един час от варенето на боба.

Сложете боба в гърнето, нарежете главата лук, моркова, червена чушка и добавете цяла, люта чушка (може сурова, печена, суха). Налейте студена вода до половината на гърнето.

Подсушете отвън гърнето, сложете го на студен котлон на трета степен (или средна) на котлона и като заври, след около 90 минути увеличете на 4. Внимавайте с процеса на готвене – необходимо е постепенно затопляне на гърнето или темпериране, за да не се спука.

След около 4 часа от готвенето бобът е омекнал – това е различното в готвенето на боб в гърне, бавно къкри.

След това долейте студена вода внимателно – до 2/3 от обема на гърнето, това е за подобряване на вкуса ( може да използвате и гореща вода за да спестите време).

Добавете 2 супени лъжици доматено пюре, сол, червен пипер, кафена чашка олио и повечко сминдух, джоджен и чубрица, магданоз, целина (листа). Разбърквате и оставяте боба да заври и се овкуси с билките около 10 минути.

Сервирайте гореща боб чорбата със сирене или изпечете сурова наденица на скара и поставете няколко парченца в чинията, преди да изсипете боб чорбата.

Фермерската боб чорба в гърне върви с червено вино.

Насладете се!

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *